Artikel top billede

Screenshot fra video, der viser voldsomme sammenstød mellem ansatte og sikkerhedspersonale ved fabrikken.

Sagaen fortsætter: 20.000 ansatte forlader iPhone-fabrik

Foxconn nåede knap nok at annoncere ansættelsen af 100.000 nye ansatte, før mere end 20.000 af dem allerede forlader fabrikken, før de har samlet deres første iPhone.

Den kinesiske saga fra den største iPhone-fabrik i Kina fortsætter.

Nyhedsbureauet Reuters beretter på grundlag af kilder tæt på situationen, at mere end 20.000 ansatte har forladt Foxconns store fabrik i den kinesiske by Zhengzhou.

Det sker få dage efter, at Foxconn med stor jubel proklamerede, at virksomheden havde ansat 100.000 nye medarbejdere på fabrikken.

Men der er altså mange af dem, der lige er blevet ansat, der har taget deres gode tøj og forladt fabrikken igen.

Videoer, der er blevet delt på kinesiske sociale medier, viser de mange ansatte, der forlader fabrikken med kufferter og venter på at blive kørt væk med busser.

Det sker for manges vedkommende, før de overhovedet har samlet deres første iPhone.

Ifølge Reuters skyldes masseflugten, at Foxconn tirsdag tilbød 10.000 yuan, der svarer til 10.000 kroner, til de ansatte, der ville sige op, efter fabrikken var ramt af voldelige sammenstød mellem ansatte og sikkerhedsfolk onsdag.

Sammenstødene kom som et resultat af, at de ansatte ikke havde fået deres løn til tiden samt meget strenge corona-restriktioner, der blandt andet tvang de ansatte til at blive på fabrikken og sove i sovesale med kolleger, der var smittet med corona.

Foxconn har siden forklaret, at den sene lønudbetaling skyldtes en teknisk fejl, der var opstået i forbindelse med ansættelsen af de mange nye medarbejdere på fabrikken.

I oktober måned var fabrikken i Zhengzhou nødsaget til at lukke, efter der havde været et kæmpestort coronaudbrud blandt medarbejderne.

Det fik dengang flere tusinder til at forlade jobbet og tvang Foxconn til at gå på medarbejderjagt for at kunne sørge for, at der kunne leveres det fornødne antal iPhones til juleshoppingen.

Foxconn omsatte i 2021 for mere end 1.500 milliarder.