Værktøjskassen: Lise Nyrop, Codebiz

Hun koder tingene fra bunden og har kontor i kælderen. Hendes personlige netværk er fyldt med it-entusiastiske kvinder, og hun tager en power-nap, når der skal knokles igennem. Mød Lise Nyrop, selvstændig udvikler, som her åbner sin værktøjskasse for Computerworld Online.

Egentlig skulle hun have haft firma med tre andre kodekarle, men de fik alle faste job og sprang fra. Derfor har Lise Nyrop nu i fire et halvt år drevet udviklingsselskabet Codebiz selv.

Den 33-årige Nyrop løser udviklingsopgaver og webprogrammering for en række kunder, blandt andet Aschehougs Forlag.

Det foregår i kælderen hjemme i privaten, et halvt dobbelthus i det københavnske Nordvest-kvarter.

Selvgjort er velgjort

Projekterne giver smør på bordet, selv om det kan blive noget skrabet i de perioder, hvor Lise Nyrop helliger sig sin passion med at udvikle programmer ? bare fordi hun kan.

- Jeg kan bedst lide at udvikle alt fra bunden, også selv om man kan få tingene som standardmoduler. Det er sjovest, og det bliver bedst. Det er også lettere at rette fejl i de programmer, mener Lise Nyrop.

Senest har hun skabt et nyt e-handelssystem, som først vil blive brugt i den kommende webbutik Tvaso.dk samt et CMS-system, som er blevet taget i brug af foreningen Webgrrls, en forening for it-interessede kvinder af alle slags.

Lise Nyrop er i øvrigt næstformand i foreningen, og selv om hun snarere tyer til Eksperten.dk og MSDN.com, hvis hun har brug for assistance i kode-sammenhæng, er netværket ikke uden betydning i hendes job.

- For eksempel bruger jeg tit folk fra Webgrrls til at teste de ting, jeg laver. Jeg finder også en hel del kunder og samarbejdspartnere gennem netværket, siger Lise Nyrop.

Ekspert-hjælp via nettet

Hun bruger i gennemsnit mellem en halv og en hel arbejdsdag om ugen på opgaver, der relaterer sig til Webgrrls-netværket ? og til tider en uge af gangen på kodearbejde relateret til foreningens webside.



Lise Nyrops værktøjskasse

  • Personlige egenskaber:
    - Analytiske evner
    - Visualiseringsevne
    - Multitasking


  • Tekniske hjælpemidler:
    - Mobil
    - PC
    Power-nap


  • Software
    - ASP
    - Access
    - Visual Basic


  • Personer
    - Professionelt netværk: Webgrrls, et netværk for it-interesserede kvinder
    - Samarbejdspartner: Hanne Lunddal fra HL Consult.
  • Ellers begynder en typisk arbejdsdag gerne ved ni-tiden om morgenen, når tvillingerne på fem år og sønnen på 10 er ude af døren. Lise Nyrops mand arbejder om aftenen som tjener, og derfor er fleksibiliteten som selvstændig også med til at gøre dagligdagen lettere.

    - Jeg begynder hver uge med at lægge en ugeplan, hvor jeg skitserer hver dags opgaver. Selvfølgelig skrider tidsplanerne fuldstændig nogen gange. Der er altid knald på op mod deadline, men sådan arbejder jeg bedst, siger hun.

    De gange, hun skal arbejde igennem efter børnenes sengetid, snupper Lise Nyrop en power-nap på under en halv time ? så er batterierne ladet op igen.

    Julehjerter og vinkelsliber

    Hvis Lise Nyrop selv skal sætte fingeren på, hvordan hun håndterer at have alle kasketter på i sin lille enmands-virksomhed, så er evnen til at multi-task'e ikke til at komme uden om.

    - Jeg er både meget kreativ og meget teknisk på samme tid. Jeg kan også både lave håndarbejde, kode i Access og slibe trapper af. Min mand synes nogle gange, at jeg har gang i lidt for mange projekter på en gang. Selv synes jeg bare, at der ikke er tid nok til det hele, griner Lise Nyrop.

    Når kundernes visioner for et nyt it-system skal formuleres og omsættes i konkrete tekniske tiltag, kommer to andre vigtige egenskaber på prøve: hendes visualiserings-evne og analytiske evner.

    Mens hun lytter til kunden, bruger Lise Nyrop pen og papir flittigt til at tegne et procesdiagram over en mulig løsning.

    - Så sender jeg et oplæg på en seks-otte sider til kunden, hvor alt er beskrevet. Og det er vigtigt, at det er beskrevet på en måde, så også ikke-teknikere kan forstå det, siger Lise Nyrop.

    Ulemper ved ansatte

    Lise Nyrop har overvejet, om hun burde udvide forretningen med ansatte ? men ideen er hver gang strandet på en formodning om, at muligheden for at planlægge arbejdsdagen går fløjten sammen med fleksibiliteten.

    Så kolleger har hun ikke. Samarbejdspartnere, som eksempelvis Hanne Lunddal fra Tvaso.dk, giver i stedet den kollegiale sparring, Lise Nyrop har behov for.

    - Hun holder mig i ørerne og sørger for, at jeg gør noget for at få solgt de ting, jeg bare sidder og udvikler til mig selv. Hun er god til at beskrive min virksomhed og har blik for, hvad jeg kan gøre ? og hun både sælger mine ting og sender opgaver videre til mig, siger Lise Nyrop.

    Så Codebiz.dk forbliver sandsynligvis en enkeltkvinde-virksomhed også i fremtiden.

    - Jeg ser nu heller ikke mig selv som den fødte leder, konkluderer Lise Nyrop.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    EA Excellence Day

    Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

    23. april 2024 | Læs mere


    AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

    Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

    24. april 2024 | Læs mere


    Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

    Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

    25. april 2024 | Læs mere