Artikel top billede

Derfor træffer vi så mange ringe valg

I “Collective Illusions: Conformity, Complicity, and the Science of Why We Make Bad Decisions” ser Todd Rose på årsagen til, at det ligger så dybt i os mennesker at træffe elendige beslutninger.

De fleste mennesker opfatter sig selv som rationelle individer, der er i stand til at træffe gode beslutninger baseret på den viden, vi har adgang til.

Men i realiteten er mange af os klar til at træffe irrationelle valg, lige så snart lejligheden byder sig.

I “Collective Illusions: Conformity, Complicity, and the Science of Why We Make Bad Decisions” går Todd Rose i flæsket på baggrunden for, hvorfor det ligger så dybt i os mennesker at træffe elendige beslutninger.

Både når vi skal vælge mellem potentielle muligheder i virksomheden. Eller når vi som privatpersoner handler mod vore egne interesse i privatøkonomi og i stemmeboksen – eller refleksagtigt hamstrer gær og toiletpapir, når krisen truer.

Forfatteren forsker i intelligens og beslutningsprocesser, har tidligere været ansat på Harvard University, og hans bog bygger også på nye neurovidenskabelige data.

I udgivelsen konkluderer han blandt andet, at vi i langt videre omfang er disponerede for at underkaste os øjeblikkelige impulser samt andres holdninger til en given sag, end vi til hverdag går og bilder os ind.

Når vi lynhurtigt finder fakler og høtyve

Hvilket blandt andet er årsagen til, at så mange mennesker lynhurtigt finder fakler og høtyve frem på de sociale medier, når de – og andre – oprøres over et eller andet. Men uden nødvendigvis selv at bruge kræfter på at søge flere informationer om sagen først.

”Collective Illusions” udkom i begyndelsen af 2022 og blev siden kåret af Amazons bogredaktører som en af årets bedste udgivelser indenfor kategorien ”Business, Leadership, and Science.”

Men bare fordi de synes, at den er god, så er det jo ikke nødvendigvis det samme, som at man selv vil bryde sig om den. Så start eventuelt med at se dette interview med forfatteren på The Psychology Podcast, hvor forfatteren uddyber nogle af sine pointer.

Titel: Collective Illusions: Conformity, Complicity, and the Science of Why We Make Bad Decisions / Forfatter: Todd Rose