Artikel top billede

Systematic etablerer nyt selskab: Skal udvikle teknologi til "banebrydende" nye flådeskibe

Sammen med en udspringer fra A.P. Møller Mærsk etablerer Systematic helt nyt selskab, der skal udvikle og producere en helt ny type flådeskibe, der kan konfigureres til alt fra miljøskibe og minestrygere til patruljefartøjer.

Systematic kaster sig i et nyt joint venture bogstaveligt ud på dybt vand.

Sammen med Odense Maritime Technology (OMT) har den danske it-gigant etableret det nye selskab Cubedin, der skal udvikle og producere fremtidens flådeskibe.

Systematic oplyser, at OMT i det nye joint venture står for design af skibene, mens Systematic tager sig af udvikling og levering af software.

Hele forretningsidéen bag det maritime selskab er at producere fleksible flådetøjer, der hurtigt kan konfigureres til alt fra miljøskibe og minestrygere til inspektionsskibe og patruljefartøjer.

Konceptet bygger på, at skibene designes, så der er plads forskellige moduler i form af containere - såkaldte cubes, der leveres af den danske virksomhed SH Defence.

Containrne kan så rumme forskelligt indhold, som hurtigt kan monteres og afmonteres alt efter missionen.

"Med Cubedin-teknologi kan producenter bygge modulære skibe, der i løbet af få timer kan tilpasses forskellige missioner blot ved at udskifte modulerne. Det er ikke bare praktisk og fleksibelt – det er også meget billigere, fordi missionsspecifikke skibe er dyre i både indkøb og vedligehold," lyder det fra nyudnævnte CEO Danny Ingemann hos Cubedin i meddelelsen.

Det nye selskab har allerede fået den første samarbejdsaftale i hus med den franske teknologi-virksomhed Thales, der angiveligt ligesom flere andre allerede har tilkendegivet ønsker om at levere indhold til moduler i skibene, lyder det.

Et "banebrydende" koncept

Målet er at få etableret en "Cube-store," hvor kunder frit kan vælge hvilke funktionaliteter, de vil have med til deres skib, forklarer Danny Ingemann.

"Det er banebrydende, fordi konceptet bygger på åbent skibsdesign med SH Defences standardiserede cubes og åbne standarder for kommunikation," udtaler Danny Ingemann videre.

"Med den tilgang er der adgang til et stort globalt marked, som har brug for denne type skibe og ikke mindst mulighederne i at få dem fremstillet. Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at denne her måde at bygge flådefartøjer på er fremtiden."

Det er forventningen, at de første skibe vil kunne gå i produktion i løbet af et par år, mens det første skib forventes at kunne søsættes om fire år.

Cubedin blev etableret i 2022 som et joint venture mellem Systematic og OMT, hvor sidstnævnte designer containerskibe og fregatter og oprindelig udspringer af A.P. Møller-Mærsk-koncernen.

Systematic har i forvejen ret massive indtægter fra udvikling af software til militær og sikkerhed.

Over halvdelen af selskabets omsætning på cirka 1,3 milliarder kroner stammer fra det forretningsområde.