Artikel top billede

Ambitiøs serie om Stephen Kings megaværk The Dark Tower på vej

Instruktøren Mike Flanagan har købt rettighederne til at filmatisere den produktive amerikanske forfatters hovedværk.

“The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.”

Sådan starter en af de mest elskede – og mest mærkværdige – moderne fantasy-fortællinger, nemlig Stephen Kings bøger om The Dark Tower. Selv om det i virkeligheden er lidt af en tilsnigelse at kalde den fantasy i traditionel forstand, da her snarere er tale om en vildt fabulerende blanding af genrer.

Historien spænder over syv primære bøger samt to ”sidehistorier” og antages i almindelighed at være kropumulig at filmatisere.

Senest forsøgte den danske instruktør Nikolaj Arcel sig alligevel i 2017. Men det gik – trods solide navne som Idris Elba og Matthew McConaughey i front – ikke særlig godt, og en planlagt spinoff-serie blev skrottet.

Nu gør amerikanske Mike Flanagan et nyt forsøg. Hans produktionsselskab har købt rettighederne til historien og han forventer, at historien vil spænde over mindst fem sæsoner samt to regulære film.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilken tjeneste der kommer til at finansiere og streame serien. Men et godt bud vil være Amazon Prime, som Flanagan allerede har et andet samarbejde med.

Når The Dark Tower er så svær at bide skeer med i cinematisk sammenhæng, skyldes det blandt andet, at den er ekstremt omfattende.

Med sine mere end 1.350.000 ord er det samlede værk for eksempel mere end dobbelt så omfattende som The Hobbit og de tre bøger i The Lord of the Rings tilsammen.

Samtidig spænder historien over talrige dimensioner, tider og lokaliteter.

For selv om fortællingen er forankret i en postapokalyptisk verden med visse western-, fantasy- og sci-fi-agtige overtoner, så foretager den også afstikkere til det moderne USA.

Undervejs væver personer og begivenheder fra flere andre af Stephen Kings bøger sig også ind og ud af fortællingen.

Den altoverskyggende hovedperson i bøgerne om The Dark Tower – en slags metafysisk enhed, som binder verdener sammen – er revolvermanden Roland.

Han får dog hjælp af den plagede kvinde Susannah, den tidligere junkie Eddie, drengen Jake og det elskelige hundelignende væsen Oy.

På den anden side af brættet finder man blandt andet en inkarnation af dæmoniske Randall Flagg, der også er kendt fra The Stand, samt den vanvittige, sataniske skikkelse The Crimson King.

Stephen King har endda selv en lille og ikke videre flatterende gæsterolle i en bøgerne som en lettere forvirret og drikfældig personage.

Under alle omstændigheder er der mere end rigeligt for Mike Flanagan at kaste sig over, og den seneste måned har der været vilde spekulationer på bl.a. Reddit om, hvordan han vil skære kagen. Herunder hvilke skuespillere der kommer til at udfylde de mange roller.

Men reelt vides ikke meget mere, end hvad Flanagan selv har sagt i bl.a. dette interview med branchemediet Deadline. Så der er ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed og håbe, at det denne gang lykkes serieprojektet at få luft under vingerne.

Og har man ikke allerede selv taget den lange rejse mod det mørke tårn via fysisk bog eller en af de (for øvrigt fremragende!) amerikanske lydudgaver, så kan man jo passende starte med dét.