Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Digitalt skatteværn har forhindret mulig skatteunddragelse for 286 millioner kroner

De digitale skatteværn har forhindret fejl og mulig skatteunddragelse for millioner af kroner.

Skattestyrelsen indførte de digitale værn i årsopgørelsen i 2017. Værnene er siden blevet videreudviklet løbende.

Og de digitale værn har haft succes, lyder det fra Skattestyrelsen.

Værktøjerne har ifølge Skattestyrelsen forhindret uberettiget udbetaling af 286 millioner kroner ved årsopgørelsen for 2020.

I dag består det samlede digitale skatteværn af over 750 forskellige digitale kontroller, der er bygget ind i årsopgørelsen for 2022.

Det anslås, at et enkelt af disse disse digitale kontrolværktøjer i 2022 har forhindret uberettiget udbetalinger for 120 millioner kroner.

Det oplyser Skattestyrelsen i en meddelelse.

De digitale værktøjer skal bruges som værn mod fejl og mulig skatteunddragelse.

Skattestyrelsens digitale værn virker eksempelvis ved at forhindre indtastning af ulogiske oplysninger, stoppe en indtastning og bede om dokumentation eller ved bredt at gennemgå alle indtastninger, borgerne laver, for at finde atypiske mønstre.

De digitale værn har til formål at forhindre, at der bliver givet mere i fradrag, end borgerne har krav på, uanset om det sker som fejl eller bevidste forsøg på skatteunddragelse, lyder det.

"Vi har tilføjet forskellige digitale værn over de seneste mange år. Fra de helt simple stopklodser, som vi kaldte de første, til de nyeste, der selv er i stand til at finde frem til de årsopgørelser, hvor noget skiller sig ud og bør tjekkes af en kontrolmedarbejder," lyder det fra underdirektør Jan Møller Mikkelsen i meddelelsen.

Ifølge ham er det kun muligt, fordi årsopgørelsen er så digital, som det er tilfældet.

Den digitale årsopgørelse gør det både lettere for borgerne, men også lettere for myndighederne at sætte kontroller ind, hvor der er særlig risiko for, at der laves fejl - og i værste tilfælde, bliver forsøgt svindlet.

Kontrollerne er aktiveret 1,9 mio. gange

Skattestyrelsens digitale kontroller er samlet aktiveret 1,9 millioner gange i forbindelse med årsopgørelsen for 2020.

En aktivering betyder, at de digitale værn har reageret og enten forhindret en indtastning eller bemærket, at noget i indtastningen var atypisk.

De digitale kontroller er aktiveret af omkring 800.000 unikke borgere.

"Langt de fleste borgere bemærker slet ikke de digitale værn. For dem glider årsopgørelsen bare lige igennem, som den skal. Men der er også tilfælde, hvor en borger får aktiveret flere forskellige værn i TastSelv og derfor oplever flere benspænd," lyder det.