Artikel top billede

Politi tager kontrol med kæmpe platform for it-kriminelle: Flere danskere anholdt

119 personer er blevet anholdt på verdensplan – heriblandt tre danskere, der er sigtet for køb af borgeres stjålne personlige bruger- og kontooplysninger via den ulovlige online markedsplads Genesis Market.

Dansk politi har anholdt tre personer i Danmark i forbindelse med en større international politioperation rettet mod det ulovlige Genesis Market-site.

Det oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

De tre personer er sigtet for at købe talrige borgeres personlige bruger- og kontooplysninger via Genesis Market, lyder det i meddelelsen.

Det fremgår samtidig, at adgangsoplysninger fra flere end 9.000 danske computere anslås at være sat til salg på sitet.

Politiet anslår, at op mod to millioner ofre globalt har fået lækket deres digitale oplysninger.

Politioperationen, kaldet Operation Cookie Monster, var ledt an af det amerikanske forbundspoliti FBI, Europol samt hollandsk politi og kulminerede 4. april.

I alt 17 landes politimyndigheder har deltaget i politiaktionen, mens 119 personer er blevet anholdt.

Genesis Market er en ulovlig online markedsplads, der har udbudt salg af såkaldte bots, der er et spejlbillede af en konkret hacket computers adgangsoplysninger. Her får køber adgang til brugernavne, gemte passwords og cookies på den hackede computer.

”I et tæt samarbejde med en række politimyndigheder på cyberområdet er det med stærk fælles front lykkedes os at bremse en stor ulovlig udbyder af hackede oplysninger fra borgere i hele verden, lyder det fra Lars Mortensen, der er politiinspektør i NSK.

"I både dansk politi og i international sammenhæng pågår der nu yderligere efterforskning og analyse af den data og viden, som vi har fået i forbindelse med anholdelserne. Det vil give os et mere detaljeret billede af, hvad de købte personlige data er blevet brugt til med henblik på den videre efterforskning," lyder det videre.

Hvis du frygter, at en eller flere af dine konti har været lækket på Genesis Market, så kan du indtaste din e-mail på følgende hjemmeside, der tilhører hollandsk politi, og undersøge, om du har været så uheldig at være et af de to millioner anslåede ofre: www.politie.nl/checkyourhack