Artikel top billede

(Foto: PR/ Via University College)

Hackerangreb lukkede professionshøjskoles systemer: Gymnasium aflyser undervisning

Professionshøjskolen Via University College valgte at lukke ned for sine systemer, efter Center for Cybersikkerhed advarede skolen om, at der var interesse for professionshøjskolens systemer.

Professionshøjskolen Via University Colleges blev lørdag udsat for et hackerangreb.

Det oplyser professionshøjskolens digitaliseringsdirektør Bjarne Grøn til Computerworld.

Digitaliseringsdirektøren oplyser, at Via University College lørdag morgen blev kontaktet af Center for Cybersikkerhed (CFCS), der advarede professionshøjskolen om et angreb.

Kort tid efter, lukkede professionshøjskolen sine systemer.

Hackerangrebet var rettet mod ITS, der står for driften af en række gymnasiers it-systemer. ITS er et It-fællesskab, der har base hos VIA University College, og som står for driften af it-systemerne på 17 gymnasier, en række sosu-skoler samt journalisthøjskolen DMJX.

"Vi vælger derfor hurtigt at lukke vores systemer ned, og det bruger vi påsken til. Vi indkalder derefter nogle eksperter til at lave systemarbejde og tjekke systemerne igennem. Vi er startet op igen i løbet af mandagen," lyder det fra Bjarne Grøn.

”De kan også have oplevet nogle ting i forbindelse med nedlukningen i påsken, men også fordi de også har andre driftsleverandører. Når vi lukker ned og åbner op, så kan der være nogle følgeproblemstillinger," lyder det.

Følgeproblemstillinger har der været.

TV 2 Østjylland oplyser, at Århus Statsgymnasium tirsdag har måtte aflyse undervisningen som følge af hackerangrebet.

Aflysningen er kommet efter, at undervisningssystemet Ludus, der benyttes på Århus Statsgymnasium til skemaer, at tjekke undervisningsplaner samt aflevering af opgaver, er blevet lagt ned som følge af angrebet.

Adspurgt om, hvad slags angreb, der er tale om, gentager Bjarne Grøn, at nogen har forsøgt at tilgå professionshøjskolens systemer, og at Via University College er blevet advaret af CFCS i den sammenhæng.

Er det lykkedes for nogen at tilgå jeres systemer?

"Det har jeg ingen oplysninger om," lyder det.

Det er på nuværende tidspunkt endnu uvist, hvem der står bag angrebet mod professionshøjskolen.

Computerworld har forsøgt at en kommentar fra Center for Cybersikkerhed. Centret er dog ikke vendt tilbage med et svar.