Artikel top billede

Apple kæmper med næb og kløer for at undgå nyt kæmpe-krav for batteri-fusk i iPhones

Apple kæmper med næb og kløer for at undgå kæmpe sagsanlæg med erstatningskrav på flere milliarder kroner for med vilje at have begrænset batterilevetid i iPhones.

“Sig nej.”

Sådan lyder den inderlige opfordring fra Apple til det såkaldte Competition Appeal Tribunal i London, som lige nu overvejer, om det skal give grønt lys til et kæmpe søgsmål mod Apple.

Sagsøger er forbrugeraktivisten Justin Gutmann, som vil trække Apple i retten på vegne af samtlige iPhone-brugere i Storbritannien.

Dem er der mange af, og Justin Gutmanns krav om erstatning er tilsvarende stort. Han forlanger nemlig 14 milliarder kroner af Apple. Plus renter.

Justin Gutmann vil have Apple til at betale, fordi han mener, at Apple gennem flere år har ‘throttlet’ de britiske iPhones med software-opdateringer.

Han mener, at Apple bevidst har sørget for over tid at sløve iPhone og gøre dem langsommere.

Det er sket for dels at skjule batteri-problemer, dels for at animere brugerne til at skrotte de gamle - og sløve - telefoner og istedet købe nye.

Det er kommet frem, at Apple i 2016 i al stilhed udsendte software-opdateringer til iPhone 6, 7 og SE, der ‘throttlede’ chippene i telefonerne for at undgå, at et batteri-problem fik telefonerne til at lukke ned.

Kritikerne mente dengang, at Apple istedet burde have udskiftet batterierne og fortalt åbent om problemerne.

Sagen er omtålelig for Apple, som for et par år siden indgik forlig med både store amerikanske forbrugergrupper samt med 33 amerikanske delstater for at undgå lignende retssager om netop den pågældende throttling.

Forligene betød blandt andet, at alle amerikanske ejere af iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus og SE, der er blevet købt før 21. december 2017, fik udbetalt 25 dollar i kompensation.

Apple: Ikke længere
I Storbritannien argumenterer Apple nu med, at Justin Gutmanns sagsanlæg er grundløst.

Selskabet afviser blankt, at iPhone-batterierne har været defekte - fraregnet et mindre antal iPhone 6’ere, hvis ejere blev tilbudt nyt batteri.