Artikel top billede

(Foto: AMD PR)

AMD indleder skifte til open-source firmware: Her er de store fordele

AMD sætter gang i en firetrinsraket, der skal bane vejen for open-source firmware i selskabets mest vitale og kritiske chip-komponenter.

Chip-producenter som Intel og Nvidia plejer at holde kortene tæt til kroppen, når det gælder firmware til deres respektive chips.

Det er den software, som er allertættest på de fysiske chips og dermed afgørende for processorer og chips ydelse og sikkerhed.

Amerikanske AMD lægger dog op til at åbne op for stadig mere open-source tilgang til sine chips, i form af test og udrulning af open-source firmware til selskabets AGESA, (AMD Generic Encapsulated software Architecture).

AGESA har i dag det formål at initialisere subsystemer i selskabets chips og systemer, heriblandt processor-kerner, chipset og hukommelse.

Initiativet kaldes OpenSIL, Open-Source Silicon Initalisation Library, og iværksættes nu op til en udrulning i 2026, skriver hardware-mediet Anandtech.

OpenSIL testes allerede nu på selskabets fjerde generations EPYC server-platform.

Testene udgør den første af fire faser inden en eventuel udrulning.

Forsøget er fortsat tidligt i sin udvikling, hvorfor der ikke skal forventes at den tages i brug før Zen 6 eller Zen 7-arkitekturerne kommer i spil en gang i 2026 eller frem, noterer mediet

Open-source fordele

AMD's skifte til OpenSIL, er ikke en afsked med UEFI-firmwaren, men er møntet på et andet software-lag, der skal arbejde med firmware funktioner såsom ’coreboot’, ’reboot’ og FortiBIOS.

OpenSIL firmwaren bliver programmeret i standard industrisprog, hvilket giver system-producenter mulighed for at tilbyde tilpasning og moniteringssystemer.

AMD’s nye tilgang skal ifølge selskabet øge sikkerheden for AMD-baserede systemer ved at lade tredjeparter få adgang til udviklingen, arkitekturen og valideringen af selskabets chip og chip-komponenter.