Artikel top billede

25 år gammelt it-firma vender seks års underskud til et plus: ”Jeg kan ikke forestille mig, vi kommer til at give underskud igen”

Interview:Den danske softwarevirksomhed CapaSystems bryder nu en seksårig stime af underskud med et plus på bundlinjen. Ifølge stifter og direktør skulle selskabet have været hurtigere til at forudse, hvor teknologien ville bevæge sig hen.

Seks år med kontinuerlige minusser er nu endelig vendt til et plus på bundlinjen for den danske softwarevirksomhed CapaSystems, der har hovedsæde i Høje Taastrup og en afdeling i Skanderborg.

”Vi har gennemgået en cloud-transformation og det er lykkedes at få flyttet vores gamle kunder over på den nye platform, og så har vi vundet en del nye kunder. Nu kan vi fokusere på at skalere,” siger Søren Truelsen administrerende direktør og stifter af CapaSystems.

Søren Truelsen stiftede CapaSystems tilbage i 1996, men overgav direktionssædet til en ekstern direktør i 2007. I 2018 satte Søren Truelsen sig igen på direktionsposten, og ”så kiggede vi på teknikken igen,” forklarer han.

Overskuddet lyder på 3,4 millioner kroner i CapaSystems regnskab for 22/23. Siden 17/18 regnskabet har selskabet haft et samlet underskud på 20,6 millioner kroner.

Var du klar over, det ville tage så lang tid at vende skuden?

”Nej, det var jeg ikke. Men der opstår nye teknologier undervejs, og der kommer nye konkurrenter, så markedet rykker sig hele tiden,” siger Søren Truelsen.

Han peger på, at han aldrig har været nervøs for, at hans mangeårige selskab skulle bukke under, da den under hele perioden har haft en stærk egenkapital på over 30 millioner kroner.

CapaSystems omsætter i 22/23 regnskabet for 33 millioner og har en egenkapital på 33,3 millioner kroner.

For langsom til at forudse

Siden stiftelsen for 27 år siden har CapaSystems udviklet sig til også at være et konsulentfirma, men kerneforretningen ligger i at udvikle softwareløsninger, der informerer, automatiserer samt standardiserer it-infrastrukturen og slutbrugerens it-arbejdsredskab.

Ifølge Søren Truelsen har man været for langsomt til at forudse, hvor teknologierne ville bevæge sig hen, og det er den vigtigste læring, han har taget med sig fra turnarrounden.

”Tag et ekstra kig på din virksomhed og forsøg at læse, hvor teknologien bevæger hen. Det er meget vigtigt i dag,”

Han påpeger dog også, at coronapandemien gjorde det meget svært at få fat i nye kunder, hvilket gjorde, at det har taget længere tid end ventet at vende de mange minusser til et plus.

Men nu kigger direktøren fremad, og forklarer at al overskud i fremtiden vil blive geninvesteret i ny udvikling, så de hele tiden følger med teknologiens udvikling.

”Jeg kan ikke forestille mig, vi kommer til at give underskud igen,” fortæller han afslutningsvis.

CapaSystems’ løsninger benyttes i dag af blandt andet over 25 procent af de danske kommuner, og har derfor kunder i både den offentlige og private sektor. Softwarevirksomheden beskæftiger i dag 32 medarbejdere.