Artikel top billede

Danmarks dyreste it-system får dumpekarakter af eksperter

Det nye ejendomsvurderingssystem er spækket med fejl, der kan betyde, at danskerne får forkerte vurderinger af deres ejendomme.

Det nye ejendomvurderingssystem er med en samlet pris på fire milliarder kroner Danmarks dyreste it-systemet.

Men systemet er spækket med fejl ifølge en intern rapport fra skattemyndighederne, som DR er kommet i besiddelse af, og på den baggrund får systemet dumpekarakter og hård kritik af flere eksperter.

“Der er kritiske fejl, og man kan reelt ikke stole på de tests, man laver. Hvis jeg havde været censor på sådan et projekt, så ville jeg give den en meget lav karakter - måske endda dumpekarakter,” siger Thomas Hildebrandt, der er professor i softwareudvikling ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet til DR.

Test afslører høj risiko

Af rapporten fremgår det, at skattemyndighederne på baggrund af flere interne tests bruger betegnelser som “høj risiko” og “markant øget risiko” om systemet.

DR har blandt andet fået indsigt i en testrapport på 320.000 ejendomsvurderinger, som skattemyndighederne begyndte at udsende i sommer, der er så fejlfyldte, at boligejerne risikerer at stå med deciderede forkerte vurderinger.

Overfor DR betegner Jan Pries-Heje professor i Information fra Roskilde Universitet testresultaterne som chokerende ringe, mens professor i forvaltningsret Hanne Marie Motzfeldt vurderer, at borgernes privatøkonomi risikerer at komme i klemme, når det nye system tages i brug.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er ansvarlig for it-systemet, men ønsker ikke at stille op til et interview med DR. Styrelsen har i stedet sendt et skriftligt svar.

"Vi har gennemført adskillige grundige og solide test af ejendomsvurderingssystemet, og jeg er helt tryg ved den test-tilgang, som vi har," lyder fra fagdirektør Mette Ring Rossing i det skrifttlige svar til DR.

Tidligere på ugen kunne DR desuden afsløre, at forsinkelser betyder, at 700.000 danskere må vente med deres ejendomsvurderinger til næste år.