Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: U.S. AIR FORCE ACADEMY)

Danske pensionskasser reagerer på Tesla-konflikt – en sælger ud, mens en anden bliver

Flere danske pensionskasser har nu droppet deres investeringer, der er hundredvis af millioner kroner værd, i den amerikanske elbilsproducent Tesla.

Først var det PensionDanmark, der meddelte, at selskabet ville sælge sin beholdning af Tesla-aktier til en værdi på 400 millioner kroner.

Men nu reagerer to andre pensionsselskaber også på, at en faglig konflikt mellem svenske værkstedsmedarbejdere og den amerikanske virksomhed har spredt sig til Danmark

Det ene af de selskaber, som har reageret på konflikten er Pædagogernes Pension, som har for 242 millioner kroner Tesla-aktier - og de vil nu blive solgt, meddeler selskabet i en pressemeddelse.

”Fagforeningsfrihed og retten til at forhandle løn kollektivt er en del af Pædagogernes Pensions værdigrundlag og et vigtigt element i vores tilslutning til FN’s Global Compact. Det kan vi ikke gå på kompromis med,” siger administrerende direktør i Pædagogernes Pension Sune Schackenfeldt ifølge meddelelsen.

Har også solgt Amazon-aktier

Sidste år valgte Pædagogernes Pension at sælge sine aktier i Amazon af de samme årsager.

Sune Schakenfeldt oplyser dog, at han ærgrer sig over, at det har været nødvendigt for pensionskassen at tage beslutningen om at sælge Tesla-aktierne.

”Det er ærgerligt, fordi det er en spændende og innovativ virksomhed, som er en væsentlig drivkraft i udviklingen af elbiler og batterier. Vi vil undersøge, hvordan vi eventuelt fortsat kan bidrage til et aktionærpres på Tesla, så de giver indrømmelser i forhold til basal fagforeningsfrihed og grundlæggende arbejdstagerrettigheder,” siger han ifølge en pressmeddelelsen

Akademikerpension: Derfor sælger vi ikke
Erhvervsmediet Børsen kan desuden oplyse, at også Akademikerpension, der har for 121 millioner kroner Tesla-aktier, har diskuteret problematikken, men har konkluderet, at man i første omgang ikke vil ekskludere Tesla.

Jens Munch Holst, der er administrerende direktør i AkademikerPension erkender at pensionsselskabet står i dilemma.

“Der er et relativt stort dilemma her for folk, som også gerne vil være investeret i et grønt selskab. Tesla er et af de selskaber, vi anser for at være markedsledende på den grønne omstilling,” siger han til Børsen.

Det er i stedet Jens Munch Holsts forhåbning, at selskabet ved at blive og indgå i en dialog med Tesla vil kunne bidrage til at skubbe selskabet i den rigtige retning, men han understreger samtidig at pensionskassen følger udviklingen i konflikten tæt.