ITEK raser over dansk patentkompromis

Dansk Industri og ITEK advarer heftigt mod Europaudvalgets støtte til et forslag til et ændret softwarepatent-direktiv. Forslaget sigter på at skelne mellem indlejret software og andre typer. Formanden for ITEK kalder kompromisforslaget for bizart, unødvendigt og mener det er at skyde sig selv i foden.

Folketingets Europaudvalg arbejder på at få erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen til at støtte et kompromisforslag om softwarepatenter i EU, udarbejdet af Michel Rocard, ordfører i Europaparlamentet.

Forslaget har nu aftvunget en kraftig reaktion fra ITEK, Dansk Industris branchefællesskab for it, elektronik og telekommunikation.

- Det er en lille smule bizart, at man overhovedet kommer med et dansk standpunkt. Rocard er kommet med sit bud, der består af nogle meget romantiske synspunkter, der ikke beskytter firmaerne. Udvalget mener, at Rocard skal bakkes op, og det tager vi afstand fra, forklarer Tom Togsverd, formand for ITEK.

Rocards forslag vil ændre softwaredirektivets tekst, så rendyrket software ikke kan patenteres.

Ubeskyttede algoritmer
Harmen er blevet vakt, fordi forslaget skelner mellem indlejret og ikke-indlejret software.

- De virksomheder, der skaber noget originalt, er ikke lige så beskyttet som håndværkere eller medicinalindustrien. En original algoritme er lige så genial som et stykke design, mener Tom Togsverd.

Han peger især på, at grænsen for hvornår software er indlejret eller ej, bliver mere og mere flydende. Det er særligt de programmerbare chips, der ifølge ITEK vil gøre sondringen noget nær umulig.

- Man tror, at apparatindustrien bliver beskyttet, men forslaget forhindrer næstegenerations-udvikling, hvor softwaren ligger uden for apparatet. Man skal ikke sondre på den måde, for tingene ændrer sig, uddyber Tom Togsverd, der mener, at kompromiset bygger på manglende indsigt.

- Hvis ikke virksomheder kan patentere, så kan de ikke få venturekapital, og det vil koste arbejdspladser, mener Tom Togsverd.

For meget og for tidligt

Tom Togsverd er ikke bleg for at kalde den danske støtte unødvendigt og utidigt.

- Jeg mener, at vi skyder os selv i foden. Det her initiativ er overhovedet ikke nødvendigt, og slet ikke nu. EU skal først bruge det her i september, og det er tydeligt, at det handler om politikere, der vil profilere sig, og måske give Bendtsen en lille næse. De skulle hellere vente på Parlamentets udspil og holde sig på måtten indtil da, lyder det bramfrit fra Tom Togsverd.

Direktivforslaget blev ikke taget af bordet under førstebehandlingen, og derfor har Bendt Bendtsen mødt kritik. Nu er forslaget røget videre til andenbehandling, hvor den videre skæbne indtil videre er lettere usikker.

For at blive endelig vedtaget, kræves det absolut flertal til forslaget fra EU-landenes regeringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere