Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Snart slut: Disse 10 Windows-funktioner skal du inden længe sige farvel til

Microsoft kommende opdateringer af Windows 11 vil gøre det af med flere programmer og funktioner, der er indlejret i Windows-styresystemet. Få overblik over de funktioner, der udfases her.

Med over 40 år på bagen, gemmer Microsofts Windows-styresystem på et omfattende bagkatalog af apps, funktioner og services, som med tiden kan blive utidssvarende.

Derfor piller Microsoft af og til også funktioner, for enten at puffe brugerne over til nye standarder og produkter, eller af sikkerheds- og forretningshensyn.

Den udvikling betyder, at der inden længe skal afvikles en stribe af Windows apps, tjenester og understøttelse.

Slut med Wordpad

En af Windows' mest berømte indbyggede programmer er tekst-programmet WordPad, som står til at forsvinde helt ud af Windows’ indbyggede app-pakke.

WordPad som app lever dog stadig lidt endnu og er inkluderet i Windows 23H2 og 24H1. Men app’en er nu stemplet af Microsoft som værende ’outdatet’, hvilket betyder, at den kan blive sløjfet helt ved en kommende opdatering af Windows, såsom den forestående Windows 11 24H2 opdatering til efteråret.

Windows Mail og Outlook Express udfases

Windows indbyggede e-mailklienter, Mail og Outlook Express, vrages begge helt til fordel for et nyt program.

Brugerne puffes nu over i retning af en gratis-version af Outlook, som Computerworlds søstermedie PCWorld noterer møder kritik, da det byder på færre funktioner og omdirigerer e-mails igennem Microsofts servere.

Cortana bliver til Copilot

Microsofts stemmestyrede assistent, Cortana, nåede ikke at få den store succes, særligt på dansk, hvor den slet ikke nået at blive til. Derfor vil den næppe blive savnet, når denne nu udgår sammen med Windows 24H2.

Nu lægger tech-giganten i stedet al sin energi i AI-assistenten Copilot, som over de kommende måneder står til at få omsiggribende overhalinger.

Windows-to-Go indstilles

Microsoft har tidligere givet mulighed for at skabe ’bærbare’ versioner af Windows, som kunne installeres på bærbare drev, for senere at kunne afvikles på forskellige maskiner.

Funktionen, kaldet ’Windows-to-Go’ bliver ikke længere understøttet og er dermed udrydningstruet.

Slut med HomeGroup i Windows

Microsoft trækker også stikket til understøttelsen af HomeGroups eller hjemmenetværksgrupper i Windows. Har du eksisterende delte grupper, vil disse forblive, men vil HomeGroup oversigten vil fjernes helt. Microsoft vil fortsat understøtte deling af ressourcer igennem workgroups og Active Directory domæner.

VBScript afvikles

Scripting-sproget VBScript står til at blive afviklet, hvilket betyder at det sandsynligvis helt vil fjernes med efterårets Windows 11 24H2 opdatering.

WebDAV indskrænkes

WebDAV protokollen udfases også, hvilket betyder, at det fremover ikke vil kunne anvendes til at knytte netværksdrev via WebDAV. Det fjerner dermed en mulighed for at integrere et cloud-baseret lager til Windows.

Servicen vil allerede nu ikke fungere til at boote fra og ryger formentlig helt med Windows 11 24H2 opdateringen.

Wmic.exe ryger

Det lille Windows Management værktøj ’wmic.exe’, som blandt andet benyttes til at fremmane oplysninger om en enheds hardware. Dette program er nu markeret som værende outdatet af Microsoft, hvorfor den sandsynligvis ryger i en kommende Windows opdatering. Wmic.exe bliver for nuværende ikke opdateret længere.

Psr.exe sløjfes

Et andet værktøj, som står overfor en snarlig udfasning, er Microsofts ’problem solving recorder’ psr.exe, som tilbyder trin-for-trin skærmdumps for at dokumentere eventuelle fejl i programmer eller installationer.

Her tilbyder Microsoft sit snipping tool i stedet, til at generere dokumentation af eventuelle fejl.

Usikre TLS-certifikater

Microsoft udfaser også brugen af TLS-sikkerhedscertifikater med RSA-nøgler på under 2.408 bits.

Benyttes ældre TLS-certifikater er der derfor risiko for, at de i fremtiden ikke længere vil fungere efter en opdatering til nyere Windows versioner.