Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Har store problemer med at levere nok strøm til datacentre: AWS flytter brugere til datacentre i andre lande

AWS’ store datacenter i Irland bruger mere energi, end der ofte er til rådighed. Brugere rationeres og workloads sendes til andre lande.

AWS’ store datacenter uden for Dublin i Irland rammes ofte af mangel på strøm i sådan en grad, at selskabet tvinges til at overføre brugerne til andre lande.

Ifølge The Register er problemer med energi-forsyningen aktuel i det irske hovedstads-området, der i forvejen suger en væsentlig del af landets samlede energi-produktion.

AWS oplyser til mediet, at selskabet af og til får rationeret den mængde energi, som selskabets datacenter i Dublin kan bruge.

Datacenteret er centrum i Amazons datacenter-region Eu-West-1, og det er i stigende grad sultent efter energi - ikke mindst efter, at AI-brugen er begyndt at tage fart.

Til The Register fortæller AWS-brugere, at de slet ikke kan anvende GPU-noder i AWS Dublin, da det irske datacenter uden GPU’erne er makset helt ud på energi-forsyningen.

I stedet bliver de ofte overført til andre AWS-regioner, hvor der er mere kapacitet - eksempelvis i Sverige.

AWS vil ikke bekræfte dette overfor The Register, men meddeler i corporato lingo, at ‘Irland fortsat er central i vores globale infrastruktur-strategi’ og at selskabet ‘fortsat vil hjælpe kunder med at skalere og vækste.”

Strøm i Irland leveres af selskabet EirGrid. Til de store datacentre foregår det med særlige aftaler til de såkaldte ‘Large Energy Users,’ som er koblet direkte på elnettet.

EirGrid meddeler til mediet, at det ‘fra tid til anden’ er nødvendigt at få disse Large Energy Users til at skrue ned for deres strømforbrug, så der er strøm nok til alle.

Der kører i alt omkring 80 store datacentre i Irland. Alle de store leverandører er tilstede - nemlig Google, Microsoft og Amazon.

De irske datacentres samlede energiforbrug steg alene fra 2021 til 2022 med 31 procent til samlet at udgøre næsten 20 procent af det samlede strømforbrug i Irland.

Den udvikling ser ud til at fortsætte.

I dag forventes det, at datacentrene vil sluge 32 procent af det samlede strømforbrug i Irland i 2026.