Klapjagt på it-studerende

Danske virksomheder mangler unge it-uddannede, der vil være med til at skabe fremtiden. Det skal der nu rådes bod på med en kampagne, de er målrettet mod unge i gymnasiet.

Alt for få unge vælger en uddannelse inden for it. Derfor mangler danske virksomheder højtuddannede it-medarbejdere, og derfor risikerer spændende udviklingsopgaver at blive sendt til udlandet. Det problem vil it-institutterne ved de danske universiteter nu rette op på.

Her i julen indledes en kampagne, der skal åbne de unges øjne for, at en it-uddannelse er lig med udfordring og indflydelse på fremtidens samfund.

Kampagnen er koordineret af it-vest, der er et samarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

- Når der er it i alting, giver en it-uddannelse mulighed for indflydelse lige dér, hvor man synes, det er allermest spændende.

- It-udviklere er kreative problemløsere, der skal trække på mange forskellige kompetencer og have indsigt i både teknologi, mennesker og samfundsforhold, for it indgår i al udvikling i dag, siger Gitte Møldrup, direktør for it-vest.

Kampagnen består i første omgang af en avis og en webside, der henvender sig til unge i gymnasiet.

It opfattes ikke som et fag

Problemet er, at de unge ikke ser it, som noget de kan få indflydelse på. It-vest har spurgt gymnasieelever og nystartede studerende på it-uddannelserne, hvad der har betydning for deres valg af uddannelse.

Der er tre svar, der går igen: Hvilke fag de kan lide i gymnasiet, fagets status og forældrenes – især mors – holdning.

- De unge betragter ikke it som et fag. De bruger computer og mobiltelefon og andre teknologier hele tiden. Men it er der bare. De tænker ikke på det som et område, hvor de kan udvikle de produkter, de bruger i deres dagligdag og skabe nye it-løsninger, der kan få indflydelse på fremtiden. Derfor oplever de heller ikke området som noget, der giver status. siger Gitte Møldrup.

- Når de unge vælger uddannelse, går de ikke efter, hvad de vil være, men hvem de vil være. Derfor er vi nødt til at vise dem direkte, at unge med en it-uddannelse har spændende jobs og daglige udfordringer, som de skal finde kreative løsninger på i samarbejde med andre.

Mangler 1.500 it-kandidater i 2015

Målet med kampagnen er at få flere unge til at se mulighederne i en it-uddannelse og at skaffe flere højtuddannede it-medarbejdere til det danske erhvervsliv.

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har beregnet, at der i 2015 vil mangle omkring 1500 it-kandidater i Danmark, hvis ikke flere går i gang med en it-uddannelse på universitetsniveau.

Der er bred enighed om behovet i dansk erhvervsliv. Det viser sig også ved, at videnskabsminister Helge Sanders nye IKT-råd på sit første møde 20. december valgte at prioritere udvikling af it-kompetencer som et af sine vigtigste emner.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere