Hvem bliver Danmarks digitale svar på Edison?

Hvem er Danmarks digitale iværksætterstjerne? 10 it-virksomheder er gået videre til finalen om Edison-prisen 2007, som Computerworld uddeler i samarbejde med 5te, it-væksthuset på IT-Universitetet.

Danmarks dygtigste digitale iværksætter kåres på tirsdag.10 danske it-virk­somheder er sluppet gennem nåleøjet og har kvalificeret sig til finalen i konkurrencen om at vinde Edison-prisen 2007.

For 128 år siden sad en amerikaner foroverbøjet i sit laboratorium og biksede med at få en glødetråd til at makke ret inde i en næsten lufttom glaskolbe fyldt med inaktiv gas.

Det må have været i stearinlysets eller petroleumslampens skær, for manden var multitalentet, opfinderen og forretningsmanden Thomas Alva Edison.

Han forfulgte en ide: Samfundet burde få langt større udbytte af elektricitetens muligheder, så derfor var det pinedød nødvendigt, at de glødepærer, som allerede var opfundet, blev forfinet.

De skulle kunne holde længere end et par minutter.

Resultatet kender vi alle.

Det lykkedes jo
Edison fik efter mange forsøg styr på tråd og glaskolbe og revolutionerede glødepærerne.

Det blev takket være Edison muligt at bade byer i lys og få elektrisk lys ind i alle hjem.

I første omgang kom det en lille enklave på Manhattan i New York til gavn, men senere bredte Edisons glødepærer sig til metropoler, bysamfund og flækker verden over.

Thomas Alva Edison havde ikke bare fået det, der – takket været ham – er blevet døbt en lys ide. Han førte også ideen ud i livet.

Thomas Alva Edison er for længst død og begravet, men den ånd, manden besad, lever i bedste velgående videre blandt nutidens iværksættere.

Mange af dem forsøger dog ikke at afkode elektricitetens hemmeligheder, men har der imod kastet sig over en af vor tids største udfordringer: digitaliseringen.

Det gælder i høj grad også herhjemme, hvor ambitiøse it-iværksættere vælter frem.

For at finde ud af, om der gemmer sig en dansk Edison ude i det spirende it-vækstlag, har Computerworld i samarbejde med 5te, it-vækshuset på IT-Universitetet, skruet en konkurrence sammen, hvor Danmarks digitale iværksætterstjerner skal findes.

Konkurrencen har meget passende fået navnet Edison-prisen, og den uddeles på tirsdag den 30. januar på IT-Universitetet.

Hjælp til ny generation iværksættere
Formålet med Edison-prisen er at hjælpe en ny generation iværksættere frem i lyset og skabe rollemodeller og inspirationskilder, der profilerer både it og iværksætteri.


Indtil videre er 10 virksomheder sluppet gennem nåleøjet til finalen, hvor virksomheden med de stærkeste nye digitale ideer og forretningsmodeller løber af med sejren.

Om kimen til et nyt Google, Microsoft, Dell, Skype eller YouTube ligger gemt blandt de 10 finalister, er det endnu for tidligt at spå om, men hvis virksomhederne skal dømmes ud fra optimisme og talent, er der absolut flere store projekter på vej.

Virksomhederne er i fuld gang med at pudse formen af til på tirsdag.

– Det går forrygende, og vi er på vej med et nyt produkt til en helt anden kundegruppe, end vi forventede, lyder det eksempelvis fra Flemming Ast, administrerende direktør for Motto-Captura, der udvikler ordblindeløsninger til mobiltelefoner.

Fra alle kroge af it-branchen
De 10 virksomheder kommer fra alle kroge af it-branchen, og har budt ind til konkurrencen med vidt forskellige oplæg.

For eksempel virksomheden, der er ved at udvikle en portal, som kombinerer jobsøgning med dusører.

Eller firmaet, der vil erobre verden med et værktøj, der gør det enklere at udvikle applikationer i Microsoft Visual Studio baseret på Model-Driven Development.

Eller for eksempel spiludvikleren, der satser på at erobre spilentusiasters hjerter verden over med et computerspil inspireret af Københavns historie. (Se beskrivelserne af de 10 virksomheder andet sted på siden)

Virksomhederne er etableret inden for de seneste tre år. Af de 10 finalister er hele seks etableret i 2006, mens eksempelvis Imotions – Emotion Technology, som udvikler software, der kan måle den emotionelle respons på mennesket ved at kombinere hjerneforskning og kognitiv psykologi, har lidt længere erfaring med iværksættertilværelsen – firmaet blev etableret i 2005.

Det betyder også, at det har væsentligt flere medarbejdere, end de andre firmaer, der i de fleste tilfælde indtil videre blot omfatter iværksætterne.

Virksomhederne er langt hen ad vejen finansieret af iværksætterne selv, men venturekapitalister og andre investorer har i flere tilfælde allerede fået øjnene op for potentialet hos Edison-finalisterne.

Det gælder Imotions, Safewhere, Zeitguyz og Swirlnet.

Derudover er Most Wanted Recruiting, der udvikler en portal, som kombinerer jobsøgning med dusører, ved at komme med i det selskab.

– Vi forhandler i øjeblikket med potentielle investorer, og er ved at færdiggøre vores portal til lancering midt-ultimo februar, siger Anders Bach Nielsen fra Most Wanted Recruiting.

Hvem af de 10 virksomheder, der løber med Edison-prisen 2007 bliver som skrevet afgjort på tirsdag. Finalen foregår på IT-Universitetet i København fra klokken 15.00 til 17.00. Herefter er der afterparty og mulighed for at netværke.

Sådan findes kandidaterne
For at deltage i Edison-konkurrencen skal virksomheden være stiftet inden for de seneste tre år, og produktet eller konceptet skal være funderet i it.

Desuden skal deltagerne have tilmeldt sig senest den 30. november 2006.

Dommerne vil i forbindelse med Edison-prisen lægge vægt på tre hovedforhold:

Originalitet- Hvor nyt, interessant og lovende er forretningskonceptet eller produktet?

Kvalitet– Hvordan bliver ideen/konceptet eksekveret, og hvordan bliver forretningsplanen grebet an?

Betydning- Hvor vidtrækkende eller perspektivrigt er ideen/konceptet?

De 10 bedst placerede deltagere får en evaluering fra dommerne på alle tre forhold, som dels belyser iværksætterprojektets potentiale, dels identificerer indsatsområder, der kan gøre det lettere at få succes.

Selve konkurrencen bliver afviklet ved at deltagerne melder sig til, indleverer en beskrivelse af projektet på to A4-sider og forbereder en præsentation af de tre kriterier for dommerpanelet.

Konkurrencen foregår på IT-Universitetet tirsdag 30. januar 2007


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

24. april 2019 | Læs mere


Industri 4.0: IoT, data og den afgørende kobling til forretningen

På dette roundtable tager vi udgangspunkt i mulighederne inden for Industri 4.0, herunder Internet of Things i og uden for virksomheden samt de nye muligheder for ændrede kunderelationer. Rundbordsdiskussionen ledes af Computerworlds erfarne chefredaktør Lars Jacobsen og krydres med eksempler og erfaringer fra blandt andet Beijer Electronics. Undervejs vil der være rig lejlighed til at netværke med de øvrige deltagere og lære af deres erfaringer.

24. april 2019 | Læs mere


Digital Innovation Summit: Innovation og strategi - fra ide til forretning

I de bedste virksomheder er digitaliseringen og innovationen godt på vej til at flytte ud ad it-afdelingen og ind i hele virksomheden, hvor alle afdelinger tænker i nye processer og innovation. På Digital Innovation Summit kan du høre om konkrete projekter, værktøjer og metoder til at sat din digitale innovation og forretningsudvikling på skinner.

25. april 2019 | Læs mere


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.