Prosa vil bremse overvågning med cd til medlemmer

Prosa blæser nu til kamp for de digitale rettigheder. I næste nummer af foreningens blad er der vedlagt en cd med anonymiseringsværktøjer, som kan bruges til beskyttelse mod uønsket overvågning og registrering.

"Vores frihedsrettigheder er for tiden under massivt pres."

Så klar er udmeldingen i næste nummer af bladet Prosa.

Fagforeningen bag bladet mener nemlig, at der er grund til bekymring over udviklingen i overvågnings-teknologien.

I næste nummer af fagbladet medfølger der derfor en cd med anonymiserings-værktøjer til at beskytte privatpersonen på nettet.

"Politiets efterretnings-tjeneste har fået en ekstrabevilling på 23 millioner kroner til at aflytte IP-telefoner, og med terrorpakken skal internetudbyderne logge vores færden på nettet," lyder det i en af bladets artikler.

"Terrorpakken åbner en ladeport for overvågning og registrering af alt og alle – også uden dommerkendelse. Danmark er blevet et af verdens mest overvågede demokratier," står der.

Ikke kun i Kina og Iran
Udspillet er et svar på den stigende anvendelse af overvågningsteknologier, som ikke alene regimer som Kina og Iran anvender, men i stigende grad vestlige regeringer.

De vestlige regeringer gør det med henvisning til krigen mod terror.

"Vi ved ikke, hvordan mange af disse informationer anvendes og i hvilken sammenhæng. Men vi ved, vi bliver registreret," siger formanden for Prosas redaktionsudvalg, Jesper Gødvad.

"Der er slet ikke behov for at samle alle disse informationer, og med cd’en vil vi give folk mulighed for at hold privatlivet i fred."

Initiativet skal også ses som en debatskaber, der skal sætte gang i diskussionen om rettigheder og samtidig oplyse folk om, at der logges store informationsmængder, som mange ikke er bevidste om.

"Det er de færreste, der er klar over, at e-mails og telefonsamtaler overvåges," siger Jesper Gødvad.

It er grundsten i overvågning
At udspillet kommer fra it-folkenes fagforbund er ikke en tilfældighed, for næsten al overvågning og registrering er baseret på it.

"It bruges som et værktøj til meget mere kontrol og overvågning. Derfor er forsvaret af de digitale frihedsrettigheder blevet en sag for os it-folk," lyder argumentet fra Prosa.

Omvendt kan it også bruges som et værn mod den stigende kontrol.

Med kryptering kan man eksempelvis undgå overvågning og ved at benytte trådløse netværk kan brugerne gøre sig uafhængige af statens overvågning af internetudbyderne.

"Teknologien er der, softwaren er der, og den er som regel gratis," skriver Prosa i fagbladet, der har samlet værktøjerne på en cd-skive, som vedlægges det næste nummer.

Skiven er døbt "Den politiske cd", og den er baseret på Linux og open source-programmer.

Cd'en indeholder blandt andet TOR, der gør det muligt at surfe anonymt, Macchanger, der udskifter MAC-adressen, og Twinkle til kryptering af IP-telefonen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.