Dansk avis skifter til open source

Avisen Information har relanceret sin internetavis på gratis open source-software. Grund: Pengene var små.

”Nød lærer nøgen kvinde at spinde,” lyder Nikolai Thyssens umiddelbare forklaring på at Informations internetavis er relanceret på en open source platformen Drupal.

Redaktøren for nye medier på Information erkender, at der ikke var råd til at købe licens til et af de proprietære Content Management Systemer (CMS), der bruges til udvikling af hjemmesider.

Derfor blev blikket rettet mod open source-miljøet. For mens licensen til at anvende et kommercielt CMS-system koster op mod et par hundrede tusinde kroner, er et open source-system som Drupal gratis at benytte.

”Drupal-platformen er ekstrem modulær, så nu kan vi endelig efterkomme journalisternes ønsker om video, åben research værksted og lignende. Vi er landet med noget, som vi ikke kunne have købt os til,” forklarer Nikolai Thyssen.

Skrotter hjemmebygget system
Informations gamle side var baseret på et ’frygteligt hjemmebrygget system’, og den fejl ønskede han ikke at gøre igen.

Derfor tog han for godt to år siden kontakt til et par amerikanke aviser, der allerede var i gang med at udvikle deres netaviser i Drupal og spurgte, om ikke de skulle formalisere et samarbejde.

Siden har flere store aviser skiftet over til samme platform, heriblandt The New York Observer og Die Welt, og efterhånden tæller det internationale samarbejde – theopensourcenewspaper.org – 30 internetmedier.

Løbende udvikling skal sikre levetid
”Ligesom man ikke kan lave fjernsyn uden at kunne håndtere et kamera, så kan du heller ikke lave en internetside uden at mestre teknikken. Derfor tror jeg, at det her bliver vores sidste store relancering i de næste 10 år,” spår Nikolai Thyssen

CMS rådgiveren, Janus Boye, der har fulgt markedet i en årrække, er mere skeptisk omkring den lange systemholdbarhed.

”Systemerne holder ikke evigt. Det er den pinefulde konklusion, som mange kommer til. Den typiske levetid er tre år, og derfor er det dumt at blive alt for gift med et enkelt system. Open source eller ej,” lyder hans råd.

En advarsel som Nikolai Thyssen er opmærksom på, og som han håber at gøre til skamme ved rettidig omhu.

”Aviser, der relancerer sig selv hvert tredje år, har typisk ladet systemets tekniske skal ligge uberørt hen i løbet af de tre år. Jeg tror, at vi kan undgå det ved at have en løbende udvikling i stedet for at vente med at hive teknikerne ind, til vi har brug for noget nyt,” forklarer han.

Fastansat programmør
Derfor har Information også fastansat den programmør, der gennem det sidste halve år har stået for udviklingen af den nye side.

Ifølge Janus Boye er et af de traditionelle problemer med open source-software manglen af struktureret support, da der ikke står nogen leverandør bag produktet. Men det skræmmer ikke Nikolai Thyssen.

”Foruden vores egen udvikler har vi et kæmpe community på nettet, hvor der er nogle ekstremt dygtige eksperter. Vi har også kontakt til et netværk af professionelle Drupaludviklere, som vi kan ringe til, hvis der opstår problemer,” forklarer han.

Ét system til både net og tryk
Det internationale samarbejde, som Information har taget initiativ til, foregår da også først og fremmest via mailinglister på nettet, hvor de medvirkende deler erfaringer og kode.

”Når vi eksempelvis har lavet et nyt søgemodul, sender vi det ud til de andre, der så frit kan bruge det og forbedre det. Der har været en helt utrolig åbenhjertighed omkring erfaringer fra de andre aviser,” forklarer Nikolai Thyssen.

Flere af de amerikanske avisers mål med samarbejdet er at udvikle Drupal til en egentlig avisplatform, der både kan håndtere netavisen såvel som den trykte udgave.

”Derovre er man længere henne i det igangværende skift fra ’print first’ til ’web first’. På længere sigt ønsker de, at man har mulighed for at trække de publicerede net-artikler ud til print i samme system, men det er ikke aktuelt for os på Information endnu,” siger Nikolai Thyssen.

Han håber, at nogle af de danske medievirksomheder vil kaste sig over samarbejdet, og spår at to til tre mediehuse bruger Drupal inden for et år.

”Da det er et open source samarbejde, er der ikke indgået kontrakter, og vi skylder ikke hinanden noget. Folk kan forlade samarbejdet i morgen, hvis de vil,” lyder opfordringen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Falck's nye CIO får it-afdelingen til at bidrage til forretningen med smart metode: "Der er ikke noget revolutionerende i det. Det virker bare super godt"
I mange virksomheder kæmper it med at bidrage til forretningen. Men hos Falck bruger it-afdelingen en snedig metode, der spiller it-afdelingen stærk fra begyndelsen. Virksomhedens nye CIO giver dig her en introduktion til BIO-metoden.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwoll, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Roadmap til din digitale forretning
Digital transformation er på alles læber, men flere virksomheder er usikre på hvordan man rent faktisk kommer i gang. I dette whitepaper gennemgår vi en case fra den britiske online retail branche, hvor vi ser, hvordan I opnår en operationel og konkurrencemæssig fordel.