Dansk avis skifter til open source

Avisen Information har relanceret sin internetavis på gratis open source-software. Grund: Pengene var små.

”Nød lærer nøgen kvinde at spinde,” lyder Nikolai Thyssens umiddelbare forklaring på at Informations internetavis er relanceret på en open source platformen Drupal.

Redaktøren for nye medier på Information erkender, at der ikke var råd til at købe licens til et af de proprietære Content Management Systemer (CMS), der bruges til udvikling af hjemmesider.

Derfor blev blikket rettet mod open source-miljøet. For mens licensen til at anvende et kommercielt CMS-system koster op mod et par hundrede tusinde kroner, er et open source-system som Drupal gratis at benytte.

”Drupal-platformen er ekstrem modulær, så nu kan vi endelig efterkomme journalisternes ønsker om video, åben research værksted og lignende. Vi er landet med noget, som vi ikke kunne have købt os til,” forklarer Nikolai Thyssen.

Skrotter hjemmebygget system
Informations gamle side var baseret på et ’frygteligt hjemmebrygget system’, og den fejl ønskede han ikke at gøre igen.

Derfor tog han for godt to år siden kontakt til et par amerikanke aviser, der allerede var i gang med at udvikle deres netaviser i Drupal og spurgte, om ikke de skulle formalisere et samarbejde.

Siden har flere store aviser skiftet over til samme platform, heriblandt The New York Observer og Die Welt, og efterhånden tæller det internationale samarbejde – theopensourcenewspaper.org – 30 internetmedier.

Løbende udvikling skal sikre levetid
”Ligesom man ikke kan lave fjernsyn uden at kunne håndtere et kamera, så kan du heller ikke lave en internetside uden at mestre teknikken. Derfor tror jeg, at det her bliver vores sidste store relancering i de næste 10 år,” spår Nikolai Thyssen

CMS rådgiveren, Janus Boye, der har fulgt markedet i en årrække, er mere skeptisk omkring den lange systemholdbarhed.

”Systemerne holder ikke evigt. Det er den pinefulde konklusion, som mange kommer til. Den typiske levetid er tre år, og derfor er det dumt at blive alt for gift med et enkelt system. Open source eller ej,” lyder hans råd.

En advarsel som Nikolai Thyssen er opmærksom på, og som han håber at gøre til skamme ved rettidig omhu.

”Aviser, der relancerer sig selv hvert tredje år, har typisk ladet systemets tekniske skal ligge uberørt hen i løbet af de tre år. Jeg tror, at vi kan undgå det ved at have en løbende udvikling i stedet for at vente med at hive teknikerne ind, til vi har brug for noget nyt,” forklarer han.

Fastansat programmør
Derfor har Information også fastansat den programmør, der gennem det sidste halve år har stået for udviklingen af den nye side.

Ifølge Janus Boye er et af de traditionelle problemer med open source-software manglen af struktureret support, da der ikke står nogen leverandør bag produktet. Men det skræmmer ikke Nikolai Thyssen.

”Foruden vores egen udvikler har vi et kæmpe community på nettet, hvor der er nogle ekstremt dygtige eksperter. Vi har også kontakt til et netværk af professionelle Drupaludviklere, som vi kan ringe til, hvis der opstår problemer,” forklarer han.

Ét system til både net og tryk
Det internationale samarbejde, som Information har taget initiativ til, foregår da også først og fremmest via mailinglister på nettet, hvor de medvirkende deler erfaringer og kode.

”Når vi eksempelvis har lavet et nyt søgemodul, sender vi det ud til de andre, der så frit kan bruge det og forbedre det. Der har været en helt utrolig åbenhjertighed omkring erfaringer fra de andre aviser,” forklarer Nikolai Thyssen.

Flere af de amerikanske avisers mål med samarbejdet er at udvikle Drupal til en egentlig avisplatform, der både kan håndtere netavisen såvel som den trykte udgave.

”Derovre er man længere henne i det igangværende skift fra ’print first’ til ’web first’. På længere sigt ønsker de, at man har mulighed for at trække de publicerede net-artikler ud til print i samme system, men det er ikke aktuelt for os på Information endnu,” siger Nikolai Thyssen.

Han håber, at nogle af de danske medievirksomheder vil kaste sig over samarbejdet, og spår at to til tre mediehuse bruger Drupal inden for et år.

”Da det er et open source samarbejde, er der ikke indgået kontrakter, og vi skylder ikke hinanden noget. Folk kan forlade samarbejdet i morgen, hvis de vil,” lyder opfordringen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.