Artikel top billede

Teknologisk giver virtualisering et mindre strømforbrug, et mindre behov for køling og dermed en mindre belastning af miljøet og en lavere samlet omkostning, siger Torben Sørensen.

Spar store beløb med virtualisering

Teknologien er gennemprøvet, og priserne er faldet, så nu er virtualisering på kanten af det helt store gennembrud i Danmark, vurderer Torben Sørensen, stifter af Casalogic.

For bare et par år siden var konceptet virtualisering 'a new boy in town', som der blev kigget skeptisk på og stukket forsigtigt til.

"I dag er markedet for virtualisering på vej til at eksplodere. Nu er der mange leverandører, og spørgsmålet er, hvem der kan gøre sig gældende på markedet," siger Torben Sørensen, administrerende direktør for og stifter af konsulenthuset Casalogic A/S.

Casalogic, der blev stiftet i 2002, har sin oprindelse i open source-miljøet med rødderne dybt begravet i Linux og nu også virtualisering.

Virtuelle servere på march

Analysehuset IDC Nordic er helt enig i Casalogics vurdering af et eksploderende marked for virtualisering af servere.

Alene i Danmark, forventer IDC, at virtualiseringen vinder frem fra 3.800 fysiske servere med 22.000 virtuelle maskiner ved udgangen af 2006 til omkring 30.000 fysiske servere med 152.000 virtuelle maskiner i 2011.

Det svarer til en stigning i antallet af servere med virtualisering på omkring 800 procent og en stigning i mængden af virtuelle maskiner på 700 procent på fire år.

Oracle er også med

Oracle skal naturligvis med på virtualiseringsbølgen og annoncerede på OpenWorld-konferencen, der kører i denne uge, en ny server virtualiseringssoftware, der kan virtualisere både Linux og Windows.

Kort fortalt handler virtualisering om at reducere antallet af servere og få de færre servere til at klare de samme opgaver – nu bare med færre omkostninger.

Oracle så med andre ord rigtigt, da virksomheden sidste år erklærede sin kærlighed til Linux og udviklede en egen version udfra Red Hat Linux.

Og nu kommer så virtualiseringssoftwaren baseret på XenSources hypervisor.

Kører på Xens motor

Det er også XenSources Hypervisor (virtualiseringsmotor), der ligger til grund for virtualisering i både Novell SUSE Linux og Red Hat Enterprise Linux.

Nu er Microsoft også på vej ind i folden, og til næste år forventes det, at Windows Server 2008 kommer til at kunne køre oven på XenSource hypervisor.

"Det hele smelter sammen, og i dag er der en voldsom efterspørgsel efter Linux og viden om virtualiseringsprojekter baseret på Linux," fortæller Torben Sørensen.

Fra dryp til stormflod

For et par år siden solgte Casalogic Linux-subscriptions drypvis, men salget af disse subscriptions er nærmest eksploderet den senere tid.

"I denne måned har vi allerede solgt mere end 100 subscriptions, og nu vil kunderne have tre-årige aftaler og store pakkeløsninger," siger Torben Sørensen, der også har et aktuelt eksempel på virtualisering.

"Vi har gang i et virtualiseringsprojekt, hvor vi reducerer ni små servere til to store. Her kører du principielt stadig med ni servere, men kun to fysiske maskiner.

Teknologisk giver virtualisering den samme løsning, men et mindre strømforbrug, et mindre behov for køling og dermed en mindre belastning af miljøet og en lavere samlet omkostning," forklarer Torben Sørensen.

Omkostningerne til implementering af ovennævnte projekt er på 150.000 til 200.000 kroner, mens virksomheden forventer at spare cirka 100.000 kroner på hardware og mindst 100.000 kroner alene på strøm over en fem-årig periode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere