Artikel top billede

Linux er en by i Rusland for danskerne

Ny undersøgelse viser, at Linux-styresystemerne stort set ikke anvendes af den almindelige dansker. Gartner-analytiker peger på manglende brugervenlighed som en af årsagerne.

Det kan godt være, at Linux er et hyppigt anvendt ord i it-branchen, men for Hr. og Fru Danmark kunne der ligeså godt være tale om en by i Rusland.

Computerworld har i en onlinebaseret undersøgelse spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, hvilket styresystem, de anvender på deres private computer.

Ikke overraskende er Microsoft totalt dominerende.

93 procent af de 1.043 respondenter svarer, at deres hjemme-computer kører på Windows. Blot 12 personer, svarende til en enkelt procent, anvender gratis Linux-styresystemer som Ubuntu og Suse Linux.

Peter Suhr, Director i Gartner Danmark, er ikke overrasket over, at Linux-distributionerne kun findes i ganske få danske hjem. Han forklarer situationen med, at langt størstedelen af de solgte computere bliver født med Microsofts styresystemer, og at Linux-brugervenligheden stadig halter.

”Det, der skal til, er, at det skal være ekstremt let at anvende Linux-pakkerne. I dag er Linux stadig sådan lidt en wizard-ting, og derfor overrasker det mig ikke, at tallet er på det niveau,” siger Peter Suhr.

Ingen efterspørgsel

For nylig måtte den amerikanske supermarkeds-gigant Wal-Mart sande, at det er stort set umuligt at sælge Linux-baserede computere til private. Efter at have prøvet at sælge Linux-computere i et stykke tid, blev de simpelthen fjernet fra hylderne på grund af manglende efterspørgsel.

De store supermarkedskæder her i landet har over for Computerworld tidligere udtalt, at heller ikke de oplever en efterspørgsel på Linux-computere.

Peter Suhr fra Gartner mener, at der er en klar parallel til markedsudviklingen inden for eksempel DVD-afspillere.

”Phillips og Sony har været enormt gode til at gøres deres DVD-bokse lette at anvende, mens andre producenter har satset på alt for mange funktioner. Det er nøjagtig det samme, der gør sig gældende her.”

”Da Microsoft i sin tid startede med at lave operativsystemer, havde de et motto, der hed 'Fem minutter og du er i gang'. Det motto holder stadig,” tilføjer Peter Suhr.

Fortsættes...

Erkender Linux-skræk blandt private

En af mulighederne for forbrugere med lyst til at prøve kræfter med Linux, er Novells Suse Linux. Men Suse vil højst sandsynlig ikke begynde at slå igennem på privatmarkedet før om tre til fem år, udtaler Novells adminsterende direktør Ronald Hovsepian i dag til Computerworlds interna-tionale nyhedsbureau.

”Desktop-markedet vil primært være erhvervs-relateret i de næste tre til fem år,” siger topchefen.

Hovsepian mener til gengæld, at Suse Linux klarer sig fremragende på erhvervsmarkedet. For eksempel har bilkoncernen PSA Peugeot Citroën valgt at skifte til Linux på 20.000 af de omkring 70.000 computere i selskabet.

Peter Suhr fra Gartner nikker genkendende til den iagttagelse og peger på, at Linux-produkterne står stærkt på andre områder end inden for styresystemer til private.

”De traditionelle leverandører står enormt stærkt inden for desktops til private, men længere nede i fødekæden blandt de professionelle kommer Linux ind i billedet,” siger Peter Suhr.

En ny IDC-analyse bekræfter tendensen ved at forudsige, at de store virksomheder vil fordoble investeringerne i Linux til serverrummet fra en andel på 4,7 procent i dag til 9,2 i 2011.

Linux er op ad bakke for private

Hos Open Source Leverandørerne ærgrer Morten Kjærsgaard sig over, at open source-styresystemerne ikke er mere udbredt blandt private. Men tallet undrer ham ikke.

”Problemet opstår jo ved, at vores børn ikke kan spille Sims på andet end en Microsoft-platform. Eller at kommunens digitale borgerservice kun kan køre i Internet Explorer,” forklarer Morten Kjærsgaard.

Han håber, at indførslen af åbne standarder i det offentlige vil kunne åbne nye døre for Linux-distributionerne på privatrmarkedet. Blandt kalder han det noget sjusk, at folkeskolernes afgangsprøver i dag skal afleveres i Microsoft-format.

”Det sjusk skal vi have ryddet ud i, og det er min forhåbning, at vi har luget ud i den slags problemer allerede den 1/1 2009.”

Morten Kjærsgaard erkender dog, at en del af problemet også skyldes, at det for helt almindelige danskere stadig er uoverskueligt kaste sig over et Linux-styresystem. Heldigvis, påpeger han, er PC-producenter som Dell begyndt at sælge computere med præinstalleret Linux.

”Det skal være ligeså nemt som med Windows,” lyder drømmen hos Morten Kjærsgaard.
IT-JOB

Lyngsoe Systems A/S

Software Developer

Too Good To Go ApS

Senior Data Engineer

Vertica A/S

Erfaren .NET-udvikler

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

IT-specialist til Drift og Support team på Datafordeleren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere