Mange it-administratorer læser de ansattes e-mails

Nysgerrige it-administratorer anvender ofte højniveau-kodeord til at snage i fortrolige oplysninger. Se de opsigtsvækkende resultater af ny undersøgelse.

Computerworld News Service: Ifølge en ny undersøgelse erkender en ud af tre it-administratorer at de eller en af deres kolleger har brugt administrator-kodeord til at snage i fortrolige eller følsomme oplysninger på deres arbejdsplads.

Næsten halvdelen af de adspurgte indrømmer også at have snuset rundt i systemer efter information, der ikke er relevant for deres arbejde.

"Vi spurgte også om dette sidste år og da fik vi lignende resultater. Så på den ene side er disse resultater ikke overraskende. Hvad der oprindeligt overraskede – ligesom det gør denne gang – er, at folk tilstår" siger Adam Bosnian, vice president for produktstrategi og salg for Cyber-Ark, leverandør af software til sikker administration af kodeord og filer.

I sidste måned spurgte Cyber-Ark cirka 300 ledende it-professionelle ved en it-fagmesse og -sikkerhedskonference i London om deres kodeordspraksis. Størstedelen af de adspurgte svarede, at de arbejder for virksomheder med mere end 1.000 ansatte.

Burde ikke overraske nogen
Det, at en tredjedel erkender at have misbrugt et administrator-kodeord til at få adgang til information, der ellers ikke tilkommer dem, burde ikke overraske nogen, mener Bosnian.

"Alle er af den opfattelse, at it-administratorer er dem, man kan stole på, og at det er alle de andre, vi skal bekymre os om. Men administrator-kodeord gør ikke alene administratorer meget magtfulde. De giver dem også en stor grad af anonymitet," siger han.

Den kombination er for fristende til at modstå for nogle og kan forklare det høje antal af respondenter, som svarer, at de har snuset rundt steder, hvor de ikke har hørt hjemme, tilføjer Bosnian.

"Folk føler sig en lille smule sikrere, når de bruger et administrator-kodeord. Der kan være hundredevis af folk med adgang til det kodeord."

Cyber-Ark bad i spørgeundersøgelsen også it-medarbejdere om at vælge tre ting, de ville prøve at tage med sig, hvis de fik at vide, at de ville blive fyret dagen efter.

De to største stemmeslugere var her kundedatabasen med 35 procent og en liste over alle højniveau-kodeord med 31 procent.

Det kommer slet ikke bag på Bosnian.

"Kundedatabasen er jo et af en virksomheds mest værdifulde aktiver," siger han.

Spørgeundersøgelsen afslørede også adfærd, der næppe optræder på best practice-lister inden for sikkerhed: Næsten en tredjedel (28 procent) af de adspurgte it-professionelle erkendte at have skrevet højniveau-kodeord ned på papir, mens næsten en ud af 10 erkendte, at de aldrig havde ændret kritisk vigtige kodeord.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.