FRA mistænkt for sløset omgang med persondata

Den svenske Datainspektion skal undersøge anonyme anklager om ulovlig indsamling og håndtering af persondata. Sagen er delvis hemmeligholdt.

Den svenske myndighed Datainspektion (svarende til Datatilsynet i Danmark, red.) indleder nu et formelt tilsyn med den omdiskuterede efterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt.

Det fortæller Elisabeth Wallin, der er jurist hos Datainspektionen.

Det sker, efter at Datainspektionen har modtaget et antal anonyme klager, som beskriver, hvordan Försvarets Radioanstalt angiveligt har indsamlet og behandlet personoplysninger på en måde, der kan overtræde loven.

"Vi har fået et par klager, hvori man påstår at der er sket risikabel behandling af personoplysninger," siger Elisabeth Wallin til Computerworld.

Derfor vil Datainspektionen nu foretage en nærmere undersøgelse af, hvad der er foregået, fortæller hun.

Der er ifølge juristen tale om en række klager, som alle omhandler det samme problem. Afsendernes identitet er ikke Datainspektionen bekendt.

"Datainspektionen kan ikke gå i nærmere detaljer omkring de eventuelle lovovertrædelser, fordi der er tale om klassificerede oplysninger," siger Elisabeth Wallin.

Ifølge Elisabeth Wallin har anmeldelserne ikke relation til den nyvedtagne svenske FRA-lov, men derimod den lov, som er gældende allerede nu. Derfor er der ingen direkte kobling til det omdiskuterede lovforslag.

Sjælden sag
Der er længe imellem, at den svenske Datainspektionen indleder undersøgelser af efterretningstjenster.

"Det er ikke så alminindeligt. Det her er første gang, vi gør det. Men det er også første gang, vi får denne type klager," siger Elisabeth Wallin.

Det lyder alvorligt?

"Ja, nu indleder vi i første omgang et tilsyn for at få overblik over, hvad der er foregået. Så vi kan endnu ikke udtale os om, hvorvidt der er begået nogen fejl eller hvor alvorligt det i så fald er," siger Elisabeth Wallin til Computerworld.

Selv om der er tale om undersøgelse af klacificerede oplysninger, efterretnings-virksomhed og oplysninger om enkeltpersoner, har Datatinspektionen mulighed for at foretage tilsynet.

"De klassificeringer, som gælder for deres virksomhed, gælder også for os, hvis vi får sådanne oplysninger i hænde," siger Elisabeth Wallin.
IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Business Unit Manager Industry

Liva Healthcare ApS

Product Designer

Falck Danmark A/S

IT Contract Manager
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.