Svenske spioner freder ikke Danmark

Den svenske overvågningsmyndighed FRA udelukker ikke overvågning af danske interesser, hvis der er et "forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv" i at gøre det.

Den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) har ikke planer om at frede Danmark, når den omdiskuterede svenske overvågningslov til næste år træder i kraft.

Det gør myndigheden klart i forbindelse med besvarelsen af en række et spørgsmål, som Computerworld har stillet til Försvarets Radioanstalt.

Direkte adspurgt om, hvorvidt FRA vil spionere på dansk trafik i transit gennem Sverige, svarer myndigheden, at interessen for trafik som passerer gennem Sverige bestemmes af to ting.

Dels skal trafikken indeholde kommunikation, som i et "forsvarsmæssig efterretningsperspektiv" er interessant, lyder det i et af svarene.

Desuden skal kommunikationen falde indenfor de rammer, som regering og andre myndigheder har fastsat for FRA.

Kan ikke afvise dansk overvågning
Meningen med overhovedet at overvåge trafikken er at tilvejebringe efterretninger, som er relavente for at støtte svensk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt for at kortlægge eksterne trusler mod landet.

Dermed kan overvågning af danske interesser komme på tale, hvis der viser sig at at foregå kommunikation fra Danmark, som opfylder de nævnte betingelser.

Computerworld har tidligere dokumenteret, at den svenske overvågningslov også vil betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Vil FRA overvåge civile medborgere eller virksomheder i Sveriges nabolande?

"Signalaflytning igangsættes mod stater, organisationer og netværk, som er interessante udfra et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv."

"Signalaflytningen må kun dreje sig om udenlandske forhold, men loven gør ikke forskel på svenskere og udlændinge. Udenlandske forhold kan i visse tilfælde have svenske forgreninger," skriver FRA i et af svarene.

Ingen dialog med nabolande
Ifølge FRA har myndigheden ikke været i dialog med Danmark angående den svenske lovgiving. Det er heller ikke sket i forhold til andre nabolande.

Samtidig kender FRA ikke til, at den svenske regering har haft nogen dialog med Danmark i sagen.

Försvarets Radioanstalt ønsker ikke svare på, hvordan myndigheden skal overvåge den enorme mængde data, som krydser landets grænse.

"Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, eftersom FRA aldrig afslører sine mål, midler eller metoder," hedder det i svaret.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.