Svenske spioner freder ikke Danmark

Den svenske overvågningsmyndighed FRA udelukker ikke overvågning af danske interesser, hvis der er et "forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv" i at gøre det.

Den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) har ikke planer om at frede Danmark, når den omdiskuterede svenske overvågningslov til næste år træder i kraft.

Det gør myndigheden klart i forbindelse med besvarelsen af en række et spørgsmål, som Computerworld har stillet til Försvarets Radioanstalt.

Direkte adspurgt om, hvorvidt FRA vil spionere på dansk trafik i transit gennem Sverige, svarer myndigheden, at interessen for trafik som passerer gennem Sverige bestemmes af to ting.

Dels skal trafikken indeholde kommunikation, som i et "forsvarsmæssig efterretningsperspektiv" er interessant, lyder det i et af svarene.

Desuden skal kommunikationen falde indenfor de rammer, som regering og andre myndigheder har fastsat for FRA.

Kan ikke afvise dansk overvågning
Meningen med overhovedet at overvåge trafikken er at tilvejebringe efterretninger, som er relavente for at støtte svensk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt for at kortlægge eksterne trusler mod landet.

Dermed kan overvågning af danske interesser komme på tale, hvis der viser sig at at foregå kommunikation fra Danmark, som opfylder de nævnte betingelser.

Computerworld har tidligere dokumenteret, at den svenske overvågningslov også vil betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Vil FRA overvåge civile medborgere eller virksomheder i Sveriges nabolande?

"Signalaflytning igangsættes mod stater, organisationer og netværk, som er interessante udfra et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv."

"Signalaflytningen må kun dreje sig om udenlandske forhold, men loven gør ikke forskel på svenskere og udlændinge. Udenlandske forhold kan i visse tilfælde have svenske forgreninger," skriver FRA i et af svarene.

Ingen dialog med nabolande
Ifølge FRA har myndigheden ikke været i dialog med Danmark angående den svenske lovgiving. Det er heller ikke sket i forhold til andre nabolande.

Samtidig kender FRA ikke til, at den svenske regering har haft nogen dialog med Danmark i sagen.

Försvarets Radioanstalt ønsker ikke svare på, hvordan myndigheden skal overvåge den enorme mængde data, som krydser landets grænse.

"Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, eftersom FRA aldrig afslører sine mål, midler eller metoder," hedder det i svaret.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.