Svenske spioner freder ikke Danmark

Den svenske overvågningsmyndighed FRA udelukker ikke overvågning af danske interesser, hvis der er et "forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv" i at gøre det.

Den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) har ikke planer om at frede Danmark, når den omdiskuterede svenske overvågningslov til næste år træder i kraft.

Det gør myndigheden klart i forbindelse med besvarelsen af en række et spørgsmål, som Computerworld har stillet til Försvarets Radioanstalt.

Direkte adspurgt om, hvorvidt FRA vil spionere på dansk trafik i transit gennem Sverige, svarer myndigheden, at interessen for trafik som passerer gennem Sverige bestemmes af to ting.

Dels skal trafikken indeholde kommunikation, som i et "forsvarsmæssig efterretningsperspektiv" er interessant, lyder det i et af svarene.

Desuden skal kommunikationen falde indenfor de rammer, som regering og andre myndigheder har fastsat for FRA.

Kan ikke afvise dansk overvågning
Meningen med overhovedet at overvåge trafikken er at tilvejebringe efterretninger, som er relavente for at støtte svensk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt for at kortlægge eksterne trusler mod landet.

Dermed kan overvågning af danske interesser komme på tale, hvis der viser sig at at foregå kommunikation fra Danmark, som opfylder de nævnte betingelser.

Computerworld har tidligere dokumenteret, at den svenske overvågningslov også vil betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Vil FRA overvåge civile medborgere eller virksomheder i Sveriges nabolande?

"Signalaflytning igangsættes mod stater, organisationer og netværk, som er interessante udfra et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv."

"Signalaflytningen må kun dreje sig om udenlandske forhold, men loven gør ikke forskel på svenskere og udlændinge. Udenlandske forhold kan i visse tilfælde have svenske forgreninger," skriver FRA i et af svarene.

Ingen dialog med nabolande
Ifølge FRA har myndigheden ikke været i dialog med Danmark angående den svenske lovgiving. Det er heller ikke sket i forhold til andre nabolande.

Samtidig kender FRA ikke til, at den svenske regering har haft nogen dialog med Danmark i sagen.

Försvarets Radioanstalt ønsker ikke svare på, hvordan myndigheden skal overvåge den enorme mængde data, som krydser landets grænse.

"Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, eftersom FRA aldrig afslører sine mål, midler eller metoder," hedder det i svaret.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.