EU blåstempler svensk overvågning

EU Kan ikke beskytte Danmark mod omstridt svensk overvågning. Nationale sikkerhedstjenester har nemlig frie hænder, lyder det i svar fra EU. Parlaments-medlem Karin Riis-Jørgensen tager kampen op.

Danmark må finde sig i overvågning fra den svenske stat, når den omdiskuterede svenske overvågningslov FRA-lov træder i kraft til næste år.

Det fortæller EU-Kommisær Jacques Barrot i et svar på et spørgsmål fra den danske EU-politiker Karin Riis-Jørgensen.

De enkelte lande i EU kan nemlig frit forvalte reglerne, når det gælde indhentning af oplysninger til landenes egne sikkerhedstjenester, fremgår det af et svar fra kommissionen til Karin Riis-Jørgensen (V).

Dermed kan EU-Kommissionen ikke gøre noget for at sikre danske virksomheder, myndigheder og privatpersoner mod den svenske overvågning.

Problemet er, at den omdiskuterede svenske overvågningslov tillader Försvarets Radioanstalt at overvåge al trafik, som krydser den svenske grænse.

Men da en række tele-og internetudbyderes net er opbygget uden hensyn til nationale grænser, går en del af de danske datapakker med digital kommunikation gennem Sverige.

Kan overvåge PET, Folketing og borgere
Dermed bliver det muligt for den svenske stat at aflytte eksempelvis Folketinget, myndigheder og borgere.

Det var netop disse forhold som i juli fik EU-parlamentarikeren til at rejse spørgsmålet om, hvad "EU Kommissionen [gør] for at sikre, at europæiske borgere ikke bliver underlagt overvågning og regler, der er i strid med de europæiske databeskyttelsesregler over kor Kommissionen."

Hertil har EU-Kommissær Jacques Barrot svaret at "Dataoverførsler mellem medlemsstaterne er underlagt fælles EU-standarder for databeskyttelse, der er fastlagt i direktiv 95/46/EF . Nationale sikkerhedstjenesters indhentning af oplysninger falder imidlertid udelukkende ind under medlemsstaternes kompetence."

Utilfreds med svaret
Men det svar er Karin Riis-Jørgensen langtfra tilfreds med.

Det er et grænseoverskridende problem, når danske borgere, ansatte i Folketinget og andre brugere af eksempelvis Telia risikerer at blive overvåget, mener hun.

"Det kan godt være, at de nationale sikkerhedstjenester er underlagt nationale love. Men det kan jo ikke hjælpe noget, når trafikken anvender et pan-europæisk netværk.

Derfor vil EU-politikeren nu stille et uddybende spørgsmål til kommissionen

"I en global verden, hvor vi både fysisk og via nettet bevæger os over grænserne, er det for snævert kun at kigge nationalt på opbevaring af data," siger Karin Riis-Jørgensen.

Derfor vil hun nu stille et uddybende spørgsmål til kommissionen i sagen med henvisning til, at sagen netop ikke kan stilles op som en rent national problematik.

"Det er jo hele humlen ved det her. Loven er vedtaget i et nationalt parlament, men har indflydelse på borgere i et andet land," siger Karin Riis-Jørgensen.

Flere politikere i aktion
Tidligere på året har statsminister Anders Fogh (V) i sagen sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU.

Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.