Artikel top billede

EU's telekommissær Viviane Reding var hovedtalern på Network Neutrality-konferencen i København.

Fri konkurrence skal frigøre internettet

Den bedste vej til at sikre ubegrænset brug af nettet hedder fri konkurrence, mente flere ved Network Neutrality-konferencen i går. Forbrugerne kan dog ende som tabere, lød kritikken.

Reportage: Én procent af internetbrugerne bruger 30 procent af kapaciteten. Det kan skabe problemer på trådløst bredbånd. Derfor har flere operatører i udlandet eksempelvis begrænset adgangen til at bruge streaming-funktioner. Noget som Skype protesterer imod.

Argumentet for begrænsninger er at forbedre oplevelsen for alle brugerne på netværket, mens kritikerne føler, at det ødelægger innovation og truer fri færden på nettet. Paradokset var det helt store emne på dagens Network Neutrality-konference i Industriens Hus i København.

En af talerne på konferencen var Michael Kurth. Han er præsendent for det tyske Bundesnutzagentur, der er en gren af det tyske økonomi- og teknologiministerium.

"Konkurrencen skal løse det. Hvis der er konkurrence på netværksområdet, giver det flere valg til forbrugerne, og dermed sørger konkurrencen for, at der er netværksneutralitet," sagde Matthias Kurth.

EU's telekommissær, Viviane Reding, som netop er blevet rost for sin vision for 'internettets version 3.0', understregede, at der er behov for et internet uden restriktioner, men der skal også tages andre hensyn.

"Neutralitet på nettet skal sikre, at de to fyre i garagen kan lancere deres idé. Modstanderne mener, at neutraliteten forhindrer dem i at tjene penge. Som politiker skal jeg tage begge betragtninger med i mine overvejelser," siger Viviane Reding.

Selv-regulering

Problemet er, at hvis ikke teleselskaberne har udsigt til at hente deres penge hjem igen, så investerer de heller ikke i den europæiske bredbåndsinfrastruktur, som dermed sakker bagud i forhold til andre lande.

Brancheforeningen ITEK, der blandt andet repræsenterer flere virksomheder i teleindustrien, mener, at det er helt nødvendigt, at markedet regulerer sig selv, frem for at der kommer indgreb.

"Vi mener, at man skal lade internetudbyderne selv løse opgaven på et rent kommercielt grundlag. Der er ikke brug for offentlig regulering på området, hverken fra de danske myndigheder eller fra EU," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør for ITEK.

Viviane Reding mente heller ikke, at der var behov for yderligere regulering.

"I dag har vi love nok til at håndtere konkurrence-skadelige aktiviteter, hvis de skulle indtræffe," vurderede Viviane Reding.

Farlig vej at gå

Forbrugerne kan dog ende som taberne, hvis ikke myndigheder skrider ind og sikrer fri adgang til nettet uden bekymring for restriktioner på ens forbindelse. Det mener Rasmus Kjeldahl, der er præsident i den europæiske forbrugerorganisation BEUC.

"Alle kan bruge vejene, selvom det kan give trafikpropper i myldretid. Der er dog ingen, der vil forbyde vores ret til at bruge vejene. Friheden på nettet bør være ligesom i den fysiske verden," fortalte Rasmus Kjeldahl.

Han sagde fra talerstolen, at han ikke var ligeså optimistisk på den frie konkurrences vegne, som flere af de andre deltagere var.

"I værste tilfælde kunne udbyderne begrænse adgang til kritik af firmaet. Frygten er, at forbrugerne ligesom med kabel-tv får faste pakkeløsninger," sagde Rasmus Kjeldahl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere