Artikel top billede

Finanskrise kan sparke gang i cloud computing

Virksomhederne går usikre økonomiske tider i møde, og mange vil udforske cloud computing i et forsøg på at reducere omkosninger og bedre kunne tilføje funktioner uden at investere i ny hardware.

Computerworld News Service: Analytikere hos Gartner og TABB Group, et analyse- og konsulentfirma med fokus på finansielle markeder, er enige om, at den nuværende økonomiske nedtur allerede har øget interessen for cloud computing både på Wall Street og andre steder.

"Vi forventer, at flere vil undersøge de forskellige cloud-tjenester. Der vil være større interesse for de billige alternativer," siger Gartners underdirektør, Ken McGee.

Især SaaS - software som en service - er blevet mere attraktivt. Tidligere udnyttede mange virksomheder SaaS til samarbejde, salg og marketing-applikationer, men nu undersøger de SaaS-lønsninger til back office-krav som udgiftsstyring, indkøb og supply chain management, fortæller Jeff Kaplan, administrerende direktør for ThinkStrategies.

Tjener på krisen

Nogle SaaS-leverandører kan allerede mærke de positive virkninger.

"Vores salgs-pipeline vokser på grund af recessionen, og ikke til trods for recessionen, siger John Girard, administrerende direktør i Clickability, som tilbyder content management som tjeneste.

"En af de gode ting ved SaaS og cloud computing er, at man kun betaler for det, man bruger," lyder det fra John Girard.

Selvom virksomhederne ikke flytter deres ressourcer ud på nettet lige med det samme, vil tjenester fra virksomheder som Amazon, IBM, GoGrid og Google følge det spor, SaaS-applikationerne har lagt og være fokuseret i specifikke afdelinger og ikke som brede it-projekter, siger Robert Mahowold, IDC's direktør for SaaS og on-demand research.

Gør klar til større efterspørgsel

Det ser ud til, at de største it-leverandører og cloud-udbydere er ved at gøre klar til at udnytte virksomhedernes interesse. Amazon, IBM, Intel, Oracle og Microsoft har alle gjort sig bemærket på på det sidste.

I sidste uge præsenterede IBM fire nye cloud computing-centre rundt om i verden, der er en del af virksomhedens overordnede forsøg på at hjælpe virksomheder med at designe og opbygge clouds, forklarer Dr. Willy Chiu direktør for IBM's high-performance on-demand solutions.

Oracle offentliggjorde sine planer for cloud computing ved OpenWorld og præsenterede separate partnerskabsaftaler med Amazon og Intel.

Oracle er i gang med at producere sin 11g-database, Fusion Middleware og Enterprise Manager-software, og det bliver tilgængeligt på Amazons Elastic Compute Cloud (EC2).

Derudover har virksomheden slået sig sammen med Intel om at forbedrede virksomheder på cloud computing med fokus på områderne software-performance og strømeffektivitet, forbedret sikkerhed på virtuelle maskiner og standarder.

Microsofts direktør for infrastructure marketing, Rob Kelly, meddelte tidligere på ugen, at Microsoft har planer om at præsentere mere specifikke oplysninger om sine planer for cloud computing ved sin Professional Developer Conference i oktober.

Han sagde dog også, at eftersom Microsoft er en platforms-virksomhed, kan man godt regne med, at de kommer til at tilbyde platforms-elementer på nettet.

IBM og Oracle lover også flere oplysninger i den nærmeste fremtid.

Oracles chef for produktudvikling, Chuch Rozwat, antyder, at virksomheden overvejer at indgå partnerskaber med Intels rival AMD og lave aftaler, der minder om den, de har med Amazon, om andre cloud computing-miljøer.

Skal testes før endelig beslutning

Sogeti Group, der er kunde hos IBM, har forsøgt sig med cloud computing til sit såkaldte 'innovation jam', hvor mere end 4.300 medarbejdere fra 14 lande loggede sig ind på et 72 timer langt arrangement, der var hostet af IBM i Dublin.

"Vi startede i det små og fandt langsomt ud af, hvordan tingede fungerede," fortæller René Speelman, projektleder i Sogeti Group, der er en del af Cap Gemini.

Han forklarer, at 'innovation jam' gav virksomheden mere tiltro til cloud-baserede tjenester og tilføjer, at det handler om at stole på den partner, man arbejder sammen med.

Virksomheden Office Depot henvendte sig til SaaS-udbyderen Hubspan for at få integrations-tjenester, der giver virksomheden mulighed for at integrere sin egen back-end med kundernes applikationer, for eksempel indkøb på nettet og ERP.

Hubspans tjenester giver Office Depot mulighed for at udnytte omkostningsbesparende ressourcer og gennemføre transaktioner hurtigt," fortæller Glenn Trommer, chef for e-commerce og implementation services hos Office Depot.

Glenn Trommer fremhæver, at Hubspan er den eneste SaaS/cloud-leverandør, han ville overveje lige nu, fordi han gerne vil administrere alle Office Depots data internt.

Derudover er det et område, hvor Office Depot virkelig får gavn af Hubspans tillægs-tjenester.

"Der er situationer, hvor det bedre kan betale sig for os at gøre det selv. Det afhænger af, hvilke ressourcer vi har til rådighed."

Virksomheder fokuserer indsatsen

Office Depot er langt fra den eneste virksomhed, der er forsigtig i sit valg cloud-baserede tjenester og baserer valget på eksisterende interne ressourcer.

På grund af den turbulente økonomi vælger mange virksomheder faktisk at omprioritere sine it-ressourcer, fortæller Robert Lati, partner og global konsulentchef hos TABB Group.

Det betyder, at nogle virksomheder vil mindske deres afhængighed af eksterne tjenester og leverandører og i stedet fokusere kræfterne internt på at optimere deres kerneforretning, mens andre vil gøre det modsatte og forsøge at udlicitere mere.

Ken McGee fra Gartner siger, at som situationen ser ud i dag, er det stadig for tidligt at sige, om virksomhedernes øgede interesse for cloud-tjenester vil gøre cloud computing mere udbredt.

"Men leverandørerne får travlt med at svare på spørgsmål fra mulige kunder," tilføjer han.

Læs også: Sådan fungerer cloud computing

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere