Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Apple behøver ikke Jobs

En analytiker forestiller sig Apple uden Steve Jobs ved roret.

Computerworld News Service: Apple har ikke brug for Steve Jobs, siger en analytiker.

Tidligt i fredags gled Apples aktie ned under hundrede dollars for første gang siden maj 2007, efter en falsk rapport satte det rygte i gang, at Apples 53-årige CEO havde fået et større hjerteanfald.

Rapporten, der blev offentliggjort på iReport.com, som er CNN's website til brugergenereret 'borgerjournalistik', blev hurtigt afvist af Apple som opdigtet, men ikke før virksomhedens aktie var faldet med næsten 11 procent.

Panikken var dog uden grund, ifølge Ezra Gottheil, analytiker hos Technology Business Research.

"Apple har ikke længere brug for Jobs," udtaler Gottheil.

"Han har etableret tre solide forretninger - Mac'en, iPod'en og iPhone'en - og virksomheden kan godt finde ud af at føre hans fanatiske helligelse til design og brugervenlighed ud i livet. Der er et stabilt ledelseshold på plads, og de ved, hvad de gør."

Meget mager

Investorerne har været bekymrede over Jobs helbred siden juni, da han fremstod mager ved Apples Worldwide Developers Conference.

Selvom virksomhedens talsmænd udtalte, at Jobs blot var lidt sløj på grund af en 'almindelig virus', så satte hans udseende gang i spekulationer om, at han igen var alvorligt syg, og førte tankerne tilbage til 2004, da han undergik en operation for at få fjernet en kræftsvulst i sin bugspytkirtel. Jobs fortalte i juli New York Times, at han var rask.

Siden da har andre hændelser, såsom den utilsigtede offentliggørelse af Jobs nekrolog af nyhedsbureauet Bloomberg i august, fået investorer til at overveje Apples fremtid uden Jobs ved roret.

De bør ikke være så bekymrede, mener Gottheil.

"Uden Jobs, vil Apple være nødt til at betale en langt højere pris for at få verdens opmærksomhed," siger han i en reference til topchefens evne til at markedsføre sin virksomheds produkter.

"Men han har fået både virksomheden og varemærket og organisationen og strategien på plads. Der er ingen grund til at tro, at de ting ikke kan klare sig uden ham."

Fokus på produktdesign

Hvis Jobs trådte tilbage, ville den nuværende driftsdirektør, Tim Cook, lede virksomheden, påpeger Gottheil. Cook ledte Apple, mens Jobs midlertidigt ikke var til rådighed efter sin kræftoperation. Jonathan Ive, som er Apple senior vice president for industrielt design, ville tage tøjlerne op angående produktdesign.

Ifølge Gottheil er ansættelsen i juli af den tidligere CTO for Segway Doug Field som Apples ny vice president for design et forsøg fra Apples side på at gøre Ive ledig til at anlægge sig et mere strategisk fokus på produktdesign.

Det er ikke fordi, at Gottheil mener, at Apple ville fortsætte upåvirket. Han er overbevist om, at virksomheden ville køre mere konservativt uden Jobs.

"Apple vil måske ikke være i stand til at foretage de inspirerede satsninger, der skabte iPod og iPhone," siger han.

Kulturen fortsætter

Men sådanne spring er heller ikke nødvendige for Apple fremskridt.

"Vi mener, at en sådan risiko ikke længere er nødvendig at tage, og den nuværende ledelse kan bygge meget effektivt på, hvad Jobs har skabt," tilføjer Gottheil.

Gottheil er realistisk nok til at erkende, at Apples aktie uafværgeligt vil falde, når Jobs på et tidspunkt forlader virksomheden.

"Alt dette er ikke for at sige, at markedet ikke vil reagere. Investorerne vil uden tvivl gå i panik, indtil de ser beviser for, at ledelsen kan fortsætte ad samme vej," udtaler han.

"Men jeg ser på Apple efter Jobs, som på Ford efter Henry Ford," udtaler Gottheil.

"Lærlingene har taget Jobs budskaber til sig. Han har skabt en procedure og en kultur, der vil fortsætte."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere