Artikel top billede

TDC-nedbrud værre end forventet

Trafikbalanceringen svigtede, da et vigtigt TDC-kabel onsdag blev revet over. Derfor gik firmaets mobilnet i sort i op mod 10 timer. "Som at starte en bil i femte gear," siger teknisk direktør.

Det er ikke kun TDC's mobilkunder, som i op mod 10 timer blev ramt af et landsomfattende nedbrud på grund af to overrevne fiberkabel i Århus. Også TDC's kabel-tv YouSee og dele af fastnettet har været ramt.

Den lange reparationstid skyldtes, at de overrevne kabler lå ved et kommunikations-knudepunkt i Århus, som er vigtigt for overførsel af data-trafikken på flere platforme.

TDC havde indtil 03.30 torsdag morgen folk fra adskillige afdelinger i arbejde med den massive fejl, som i hele landet sendte firmaets mobilnet i sort.

Det fortæller teknisk direktør hos TDC Mobil, Flemming Hynkemejer.

For det første arbejdede fastnet-folk på at finde og sammensplidse det egentlige brud, der viste sig at ligge under en trafikeret ringvej i Århus.

Samtidig var en anden afdeling i gang med at omdirigere trafikken til alternative kabler, mens andre TDC-folk omkonfigurerede mobilnettet, så alle ikke-livsvigtige funktioner blev slået fra for at nedsætte belastningen på nettet.

Redundansen svigtede

Når problemerne på TDC's mobilnet blev så omfattende, skyldtes det ifølge Flemming Hynkemejer, at mobilnettets redundans fejlede.

Helt efter bogen blev kommunikationen sendt via TDC's andet knudepunkt ved Albertslund.

Men her kom belastningen over 100 procent, hvilket fik nettet til at bryde helt sammen. Redundansen fungerer nemlig kun, hvis belastningen på de to knudepunkter ligger på højst 50 procent.

Rynker hos TDC

"Intentionen er, at det ene knudepunkt skal overtage, hvis det andet ikke virker. Men af en eller anden årsag er de belastet mere end 50 procent. Når kommer vi over 100 procent, og så slukker hele nettet," siger Flemming Hynkemejer.

Firmaet er i øjeblikket ved at modernisere hele mobilnettet med henblik på udbygning af mobilt bredbånd. Men samtidig moderniserer TDC det såkaldte core-net, som skal nedbringe belastningen på de to knudepunkter.

"Det er klart, at det her giver anledning til nogle dybe panderynker, og det er bekymrende, det vi oplever," siger Flemming Hynkemejer.

Faktisk er det et langt større problem, at redundansen onsdag svigtede, end at et kabel blev revet over. Det er nemlig umuligt at sikre sig mod lynnedslag, gravemaskiner og andre årsager til kabelfejl. Den eneste beskyttelse ligger i redundansen.

"Det skal jo være sådan, at hvis en nøglekomponent går ned, så skal trafikken blive routet om til noget andet," siger den tekniske direktør.

Men det var ikke kun omlægning af trafik og splidsning af kabeltråde, som optog en hel del TDC-ansatte til langt ud på natten til torsdag. Det er nemlig ikke nemt at genstarte et landsdækkende mobilnet.

"Det er lidt som at starte en bil i femte gear," siger Flemming Hynkemejer.

Han fortæller, at opstarten er nødt til at foregå meget kontrolleret, for at undgå at nettet bliver lagt ned igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere