Artikel top billede

Firefox forbudt i det offentlige Danmark

Firefox er forbudt at benytte for tusindvis af offentlige medarbejdere fra virksomheder som Videnskabsministeriet, SKAT og IT- og Telestyrelsen.

Når flere tusinde medarbejdere i den offentlige sektor skal på nettet, er de tvunget til at benytte Internet Explorer.

Det skyldes, at de skattebetalte medarbejdere simpelthen er forbudt adgang til at installere Firefox-browseren og andre browsere, der ikke umiddelbart er indlemmet i virksomhedernes standard-opsætning på pc'erne.

It-cheferne begrunder udelukkelsen af Firefox og andre programmer med, at de ønsker at holde styr på sikkerheden og software-licenserne.

Derfor har it-cheferne helt frataget brugerne administrationsrettigheder på computerne, hvilket gør det umuligt for en medarbejder at downloade Firefox eller installere andre programmer fra nettet eller via USB-stick og CD'er.

IT- og Telestyrelsen giver nogen lov

Blandt andre har den fælles it-afdeling for Videnskabsministeriet, IT- og Telestyrelsen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Universitets- og Bygningsstyrelsen på forhånd forment de knapt 850 medarbejdere adgang til brugen af Firefox.

Hvis medarbejderne i eksempelvis Videnskabsministeriet ønsker at installere Firefox-browseren eller andre programmer, skal de sende en såkaldt ændringsanmodning til den fælles it-afdeling.

"Udgangspunktet er, at programmer som Firefox skal bruges til noget fagligt. Hos os er det primært medarbejdere, der arbejder med hjemmesidedesign, der har Firefox installeret for at se, hvordan vores hjemmesider ser ud i anden browser end Internet Explorer," siger it-chef Henrik Brodersen fra den fælles it-afdeling under IT- og Telestyrelsen.

Hvis en medarbejder søger om tilladelse til at installere programmer, der ikke er med i styrelsens standard-opsætning vil den fælles it-afdeling teste softwaren og tage stilling til, om der skal gives tilladelse til installationen.

Helt forbudt hos SKAT

"Firefox er et program, som vi har testet igennem, og så kan vi bare installere det på folks computere, når de beder om det," forklarer Henrik Brodersen.

Han vurderer på den baggrund, at omkring 80 til 100 ud af de i alt 850 medarbejdere har fået dispensation til at køre med Firefox.

"Helt generelt giver vi som oftest tilladelsen, men altså kun hvis programmet har en faglig relevans," siger Henrik Brodersen.

Open source begrænsninger

SKATs 9.000 medarbejdere må derimod se langt efter Firefox og andre gratis-programmer, for her bliver der yderst sjældent givet dispensation til andet end standard-opsætningen på de mange menige medarbejderes computere.

"Vi har en meget styret tilgang til tingene, der kan give nogle begrænsninger i forhold til eksempelvis open source programmer som Firefox," siger fagchef Kim Troels Rasmussen fra SKATs it-service.

Han understreger, at SKAT er åben for open source, men kun ønsker én browser for at it-afdelingen kan holde styr på medarbejdernes installationer.

"SKAT har ikke foretaget et decideret fravalg af Firefox, men nu vi har valgt Intetnet Explorer i standardopsætningen, og det er ret komplekst at tillade medarbejderne at installere visse programmer frem for andre," siger Kim Troels Rasmussen.

Tusindvis af kontormedarbejdere i Københavns Kommune har heller ikke mulighed for at hente og installere programmer som Firefox.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere