Her er seks aha-oplevelser til it-chefen

It-Akademiet: Konferencen Agile 2008 var rettet mod udviklere og testere. Men der kom flere åbenbaringer for it-chefer om forretningsværdier, virksomhedskultur og lederens nye rolle.

Konferencen Agile 2008 i Canda gav flere aha-oplevelser til it-cheferne, selvom konferencen var målrettet udviklere og testere.

Her er hovedbudskaberne i form af seks tips til agil ledelse.

1. Stol på, at teamet er klogt
Software er et resultat af teamarbejde, så en leders første prioritet bør være at pleje sit team.

Men hvor mange af os mener selv, at det er vores ansvar at oplyse en middelmådig og underpræsterende flok nørder, der laver noget andet, så snart vi kigger væk?

Selvom vi ikke siger det højt, kan kloge udviklere udlede af vores handlinger, hvornår en leder ikke stoler på dem.

Resultatet er lavere moral, uudnyttet hjernekapacitet og spildte muligheder.

I sin hovedtale ved konferencen sagde James Surowiecki, forfatter af "The Wisdom of Crowds", at grupper tager bedre beslutninger end enkeltpersoner.

"Vi skal samle al den intelligens, der findes i virksomheden, og udvikle rammer for, hvordan vi kan træffe optimale beslutninger," sagde han.

James Surowiecki beskrev også en række faldgruber, blandt andet vigtigheden af forskellighed, fordi homogene grupper bliver 'dummere'.

"Rollen som djævlens advokat er vigtig for at undgå, at gruppen forringes," sagde han.

Men med tiden bliver en homogen gruppe vant til sine 'djævle' og lærer at se bort fra deres holdninger. Derfor er det vigtigt, at man skifter djævlens advokat ud engang imellem.

2. Selvstyrende team har også brug for coaching
Hvis man leder ud fra princippet om ordre og kontrol, får man uundgåeligt middelmådige resultater, når det gælder softwareudvikling.

Men det ville være naivt og uansvarligt at tro, at man kan lave et team til en selvstyrende maskine og fralægge sig alt ledelsesansvar.

Tværtimod, ifølge de agile principper skal chefer blive ledere, og det gælder hele vejen op til direktørniveau.

Mange af præsentationerne ved konferencen kom ind på resultatbaserede teknikker til at skabe teamdynamik, blandt andet Joseph Pelrine og Steve Freemans forelæsning "Coaching Self-Organised Teams".

Joseph Pelrine og Steve Free­man fra analysevirksomheden CATeams fokuserede på de forskellige modeller, ledere kan bruge til at få det bedste ud af konflikter internt i teamet, for eksempel ‘the abide model', der tager udgangpunkt i parametrene barrierer, identiteter, forskellighed og miljø.

Ved at ændre disse parametre kan man påvirke resultatet, fortalte Joseph Pelrine og Steve Freeman.

‘The flow model' hjælper lederen med at holde opmærksomheden på et acceptabelt niveau af udfordringer baseret på den enkelte medarbejders kompetencer, og lederen kan dermed skabe den rette balance mellem spænding og kedsomhed.

Joseph Pelrine og Steve Free­man foreslår, at man tilpasser flow-kanalen efter de læringsmønstre, teamets medlemmer udviser.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.