Artikel top billede

Dommere: Vi forstår ikke alle de computer-ord

Reportage: Østre Landsret var fuld af tilhørere, da Tele2 og IFPI tog hul på striden om spærringen af The Pirate Bay.

Kun vidneskranken var ledig, da Østre Landsret onsdag tog fat på den såkaldte kæresag i den stærkt omdiskuterede Pirate Bay-sag.

Tre sortkappede dommere skred klokken halv ti ind af den knaldblå dør til retslokalet, imens stolebenene sang hen over linoleumsgulvet, da hele afdeling 11 rejste sig fra syver-stolene og stod ret for dagens midtpunkter.

Dommerne bad straks folk tage plads igen i lokalet, som er malet i en nuance af pastel, som under malermesterens blanding netop ikke ramte mintgrøn og derfor bliver tilføjet den farveliste, der tilbydes institutioner til nedsat pris.

Den sparsomme gulvplads var udfyldt af et filmlærred, der som en symbolsk mur mellem parterne, fuldstændigt gemte IFPI's stjerneadvokat Peter Schønning for Tele2-advokaterne.

Efter rettens indledende formalia runddelte samme advokat bonusmateriale til dommerne. Blandt andet denne artikel, som senere viste sig at blive en del af rettighedshavernes afsluttende proces.

Hentede torrent-fil i retten

Det massive filmlærred blev efterfølgende benyttet til at vise og forklare de tre dommerne, hvordan piratebay.org ser ud og virker.

Det foregik via en internetforbindelse koblet til en bærbar computer, der via en projektor fremviste hjemmesiden live for dommerpanelet, som blev vidne til download af en torrentfil, der henviste til en sang af den folkekære ryger og musiker Kim Larsen.

Meningen var at forklare dommerne, at den egentlige udveksling af en ulovlig mp3-fil ikke foregår på The Pirate Bay, men ved hjælp af torrentfiler indeholdende metadata, som gør brugere i stand til at hente den egentlige musikfil hos andre.

Herefter fulgte en groft forenklet og flere timer lang fremlæggelse af tekniske forhold, som for at få alle med blev forklaret i nærmest bibellignende analogier.

Alligevel sneg en del tekniske termer som DNS, divX og proxy sig igennem i fremlæggelsen. Især fra de indkaldte vidner, der begge var tekniske eksperter. Det fik i løbet af dagen flere dommerne til at slå sig i tøjret og en enkelt gang udbryde:

"Alle de her computer-ord kan jeg ikke… Det tror jeg ikke, der er nogen, der kan heroppe."

Tele2: Pirate Bay-sagen er principiel

Strategien fra teleselskabet var at skabe tvivl om fogedforbudets retsmæssige grundlag, som ifølge selskabet ikke har hjemmel i retsplejeloven.

Desuden fremhævede Tele2 Pirate Bay-sagen som principiel og markant anderledes end den tidligere Allofmp3.com-sag, der i 2006 af Højesteret fik nedlagt et lignende fogedforbud.

Hos modparten fremførte IFPI og de 43 andre rettighedshavere, at fogedretsforbud som institution er kunstnernes eneste våben mod den stadigt stigende piratkopiering, og at det såkaldte infosoc-direktiv fra EU netop understreger dette.

IFPI: Fogedforbud er forsvar mod kopiering
Samtidig fastholdt IFPI's advokat Peter Schønning, der selv har skrevet direktivet ind i den danske ophavsretlov, at på bundlinien var PiratBay årsagen til at piratkopieringen finder sted, og at en tidligere razzia i Sverige med beslaglæggelse af servere har bevist, det er umuligt at lukke sitet.

Derfor er det nødvendigt at opretholde fogedretsforbuddet. "Ingen Pirate Bay fildeling uden hjemmeside," hed det.

Hos Tele2 fremførte advokat Niels Christian Ellegaard, at fogedretsforbud var en glidebane mod et hav af fogedretssager, hvor telebranchen blev gjort til politi på nettet, og at den rolle faktisk er forbudt. Derfor henviste han IFPI til at gå efter Pirate Bay-ejerne, der bestemt ikke gemmer sig, men gladelig optræder i pressen.

"Man kan få det indtryk, at det er bekvemt for IFPI med flere at føre disse "proxy-retsager," fremførte Niels Christian Ellegaard, idet han igen henviste til at gå efter kilden i stedet for telebranchen.

IFPI: DNS-spærring er fint nok
Efter en længere gennemgang af de tekniske muligheder for at spærre kundernes adgang, fastslog dommerne, at de havde forstået, at DNS-spærring er den billigste løsning. Samtidig henviste Peter Schønning til, at IFPI aldrig havde klaget over ineffektiviteten ved denne metode.

Imidlertid fastholdt Tele2 det problematiske i at rettighedshaverne med fogedforbudet havde "et påbud bredt som en ladeport," hvilket kan betyde kommende tekniske stramninger.

Da dagslyset begyndte at svinde udenfor retslokalets høje, hvidsprossede vinduer, fastslog stjerneadvokaten, at der vil være mange danskere, som ikke kan omgå en dns-spærring, som kræver teknisk indsigt at udføre.

"Jeg ville ikke vide, hvor jeg skulle begynde," sagde Peter Schønning.

De tre dommere endte dagen med at fortælle, at parterne kunne modtage kendelsen i sagen om tre uger.

Først da ved vi om Retten på Frederiksberg havde ret i pålægge Tele2 at spærre kundernes adgang til det svenske torrentsite the Pirate Bay.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital