Artikel top billede

(Foto: Gratis pr-foto)

Benhård dyst på pris og strøm afgør CPU-kapløb

Når AMD i dag frigiver sin nye Shanghai-processor er det et frisk pust, men ikke et våben af en hel ny kaliber. Kvantespringenes tid er slut, og nu vælger firmaer platform ud fra helt nye ting.

Chip-producenten AMD har længe døjet med et uheldigt rygte omkring Barcelona-processoren, der først var forsinket og siden blev ramt af tekniske problemer.

Nu gør AMD forsøg på comeback, når selskabet senere i dag frigiver en ny, firekernet Opteron-processor ved navn Shanghai, der er målrettet til servere. Den nye chip er et forsøg på at indhente det forsømte i forhold til den evige rival, Intel.

Shanghai-processoren kommer med hastigheder fra 2.3GHz til 2.7GHz.

Den bygger på 45nm-teknologi, hvor Barcelona var lavet på 65nm, og skulle efter AMD's eget udsagn være langt mere strømbesparende end forgængeren ved at være bedre til at neddrosle arbejdsiveren, når der ikke er brug for det.

Det sidste er ifølge IDC-analytiker Anders Elbak for de fleste erhvervskunder langt vigtigere end hastigheds-forbedringerne.

"Med alt det der bliver talt om grøn it i øjeblikket, skal AMD gøre noget for at få nogle mindre strøm-slugende processorer," siger han.

Presset AMD

AMD har i de senere år haft svært ved at matche Intels tiltag på markedet. Så sent som i sidste uge måtte AMD meddele, at selskabet fyrer 500 ansatte efter et tab i det seneste kvartal på 351 millioner kroner ud af en omsætning på 9,5 milliarder kroner, det ottende kvartaltalsregnskab i træk med tab.

Selvom Intel netop i går nedjusterede de fremadrettede forventninger, får AMD alligevel ikke let ved at indhente det forsømte, Shanghai-processor eller ej.

"Intel har styrket sin magt-position på det seneste, hvor AMD er gået lidt tilbage eller i hvert fald har stået i stampe. Intel har været god til at komme med lave introduktionspriser, og derudover har de haft stor succes med Atom-processoren på de mini-bærbare," lyder det fra Anders Elbak. IDC.

Pris og strøm er det vigtigste

De små mininotebooks udgør ganske vist ikke den samme markedsmæssige volumen som de traditionelle pc'er, men da der er tale om et helt nyt forretningsområde, bør AMD alligevel se at komme efter Intels Atom-succes, mener Anders Elbak.

Jungletrommerne fortæller da også, at AMD muligvis allerede i denne ugeen Atom-konkurrent med navnet Bobcat.

Strømforbruget det vigtigste

Markedet for processorer er i det hele taget ikke, hvad det har været.

Mens det tidligere kunne mærkes på salget af pc'er, når chip-producenterne sendte en ny og hurtigere processor på markedet, lever vi nu i en ny tid, forklarer Anders Elbak.

"Da den første 486'er kom, kom der et ordentligt skub i pc-markedet, og da den første Pentium kom, skete det samme. I dag er det - selvom de kalder det en ny generation af processorer - ret beset ligegyldigt."

Det er i stedet strømforbruget og prissætningen der afgøre, hvem der vinder kampen, mener Anders Elbak.

Han peger på, at rygterne om Windows 7 indtil videre går på, at Microsofts næste styresystem kan køre fornuftigt på langsommere maskiner, end det nuværende Vista kan.

"Så hvis det er sandt, kan det meget vel være, at det er de energi-sparende processorer, der vil være mest efterspørgsel på fremover."

Når it-cheferne i dag er på udkig efter ny hardware, er det da også sjældent hastigheden, der afgør det endelige valg, mener Anders Elbak.

"Man ser på det samlede produkt. Hvis der så er et godt tilbud på en 2.2GHz med 3GB RAM, så vælger man den, selvom der måske findes en, der har 2,7 GHz. Det er kun meget få, der tænker, at de bare skal have det hurtigste - koste hvad det vil. Og det er også meget få, der har brug for det," siger IDC's Anders Elbak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere