Artikel top billede

Prosa-medlemmernes formand Peter Ussing frygter dyrere og dårlige it i kommunerne. Foto: Torben Klint.

Fagforening frygter for KMD-priser efter salg

It-fagforeningen Prosa frygter, at KMD's nye ejere vil benytte den fordelagtige position til at presse priserne op. It-chefernes formand deler ikke frygten

Priserne bliver skruet i vejret, når KMD skal tjene pengene hjem til den kapitalfond, som har købt den store kommunale it-virksomhed. Sådan lyder advarslen fra it-fagforeningen Prosas afgående formand.

"Vi kan godt være bekymrede for, om salget af KMD betyder dyrere it for kommunerne og måske også dårligere it på længere sigt," siger Peter Ussing.

"KMD har et reelt monopol, og det kan godt betyde noget for prissætningen, når virksomheden nu ejes af en kapitalfond. KMD har en enestående viden om sammenhængen mellem de kommunale it-systemer, og man kan forestille sig, at de vil tage sig godt betalt for den viden, med mindre KL har garderet sig mod de risici, der er," påpeger Peter Ussing.

Han er dog ret sikker på, at KL's overgangsaftale ikke er vandtæt.

"Jeg har selv lavet kontrakter med offentlige kunder, og man tjener penge på det, der ikke kunne forudses," siger Peter Ussing og forklarer:

"Alle nye tiltag kommer til forhandling. Man kan lave fast pris på det, man kender Det, leverandørerne skal tjene penge på, er, det der ikke kom med. Det er en sikring, som gradvist vil blive ringere."

Lettede it-chefer

I kommunerne er det ofte it-cheferne, som handler med it-leverandører som KMD. Og formanden for foreningen af kommunale it-chefer, KITA; Jørgen Kristensen, er glad for, at KMD's fremtid nu er afklaret.

"Frygten for det, du ikke kender, er det værste, og set fra vores side er der en vis lettelse over, at vi nu kender KMD's fremtid," siger fomanden for it-cheferne, der er it-chef i Egedal Kommune.

"Jeg kan godt forstå, der er bekymring, men KMD er solgt til en europæisk kapitalfond, som stiller krav, men ikke ublu krav, til konstruktionen og målene," siger Jørgen Kristensen.

"Der er forskel på de typer af kapitalfonde, der agerer i markedet, og så vidt jeg kan se, ser EQT det som en langsigtet investering," siger Jørgen Kristensen.

Han håber, at kommunerne nu for alvor kan distancere sig fra KMD og få et mere professionelt forhold til leverandøren. Samtidig regner han med, at et privatejet KMD kan skabe ravage på markedet og på den måde øge konkurrencen.

Bekymringen for, at kapitalfondene vil presse KMD til at udnytte sin fordelagtige position til at hæve priserne, deler han heller ikke. Jørgen Kristensen har en forventning om, at den overgangsaftale KL har indgået med køberen sikrer kommunerne prisstabilitet.

Han kender dog ikke aftalens præcise indhold.

"Vi har ikke fået nogen garantier. Men de fleste af os har aftaler med KMD over nogle år, så vi kører videre, som vi plejer i et stykke tid. De fleste har sikret sig kontinuitet på både drift og pris," siger Jørgen Kristensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere