Kommuner ser stort på open source-besparelser

De danske kommuner bruger millioner af kroner på licensudgifter til kontorpakker i folkeskolerne.

Se hvad de enkelte kommuner siger om OpenOffice.

De næsten 170.000 computere, som eleverne på de danske folkeskoler har til rådighed, er domineret af dyr betalingssoftware.

Computerworld har ringet rundt til de fem største danske kommuner København, Århus, Odense Aalborg og Esbjerg, og de anvender alle Microsofts Office-pakke på skolernes computere, selvom der kan være millionbeløb at spare ved at skifte til det gratis open source-alternativ, OpenOffice.

Kommunernes Landsforening (KL) har kun kendskab til én kommune, der har lavet et alt-omfattende skifte til open-source på folkeskole-området.

Det er den sønderjyske kommune Tønder, der har sat Microsoft Office og dyre billedbehandlingsprogrammer på porten til fordel for gratis alternativer som kontorpakken OpenOffice og billedbehandlingsprogrammerne Photofiltre og The Gimp.

Besparelser kan bruges på nyt it
Lærerne og eleverne er godt tilfredse med de nye programmer og tilmed sparer Tønder Kommune i nærheden af 400.000 kroner om året i licensudgifter.

De penge kan nu bruges til nyt it-udstyr, fortæller Tønder Kommunes it-skolekonsulent Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for skolernes overgang til open source-programmer.

Ifølge Microsoft lyder den vejledende pris for en skolelicens til Office-pakken på 400 kroner.

Det er i sig selv en betydelig rabat sammenlignet med en standardlicens, men Computerworld erfarer, at mange kommuner får mere end 25 procent i yderligere rabat.

Ofte vælger mange skoler dog også at købe opgraderingsbeskyttelse, der ifølge Computerworlds oplysninger koster 125 kroner yderligere om året per maskine, og desuden vælger nogle skoler at købe en licens, der giver eleverne mulighed for at logge ind på skolens computere hjemmefra gennem remote login.

Derfor kan besparelserne ved at bruge open source variere fra kommune til kommune.

Eksempelvis betaler Århus Kommune 4,3 millioner årligt for at skoleeleverne kan bruge Microsoft Office, mens Erik Mouritsen, der er it-chef for Skole- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune anslår, at det vil være muligt for Aalborg at spare flere hundredtusinde kroner årligt ved at skifte Office-pakken ud med OpenOffice.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Se Danmarks Statistik-CIO'ens omfattende it-sikkerhedsplan efter hackerangreb i 2016
Interview: Danmarks Statistik blev udsat for et ransomware-angreb i 2016. Det har medført en række erfaringer, som nu spiller ind i den samlede it-sikkerhedsplan. Intet af it-infrastrukturen er placeret i skyen. "Det kan godt være, at vi ikke har ét bestemt system, som ville sætte Danmark i fare, hvis det blev lækket til ondsindede magter, men den samlede mængde data ville nok kunne gøre det," siger CIO Annie Stahel.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.