Artikel top billede

Skal aktieoptioner være en del af din lønpakke?

Pro & Contra: Mange danske virksomheder bruger aktieoptioner som en del af lønpakken, selvom fænomenet alt andet lige er noget af en lodseddel.

Pro & Contra: Aktieoptioner også kendt under tilnavnet Gyldne håndjern er stadig en udbredt ordning i mange virksomheder.

Faktisk er it-branchen sammen med healthcare
de to brancher, hvor de såkaldte incitaments-ordninger er mest brugt.

Spørgsmålet er, om det stadig er en god idé at bruge en gulerod som muligheden for at købe en aktie til en favorabel kurs i denne tid, hvor mange virksomheder presses til det yderste, og risikoen for at ende med en fuldstændig værdiløs option er stor.

Computerworld har sat spørgsmålet på spidsen og spurgt to personer:

Skal aktieoptioner være en del af lønpakken?

Ken L. Bechmann, professor ved Institut for Finansiering, Copenhagen Business School:
Ja - Værdi kan ikke være gratis

Mogens Sørensen, forbundssekretær, Prosa:
Nej - Optioner skaber usikkerhed

Ja - Værdi kan ikke være gratis

Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skal have noget af værdi gratis. En af grundene til, at aktieoptioner til dels bliver stillet i et dårligt lys, er, at for mange har anvendt dem uden den fornødne omtanke. Hvis man bare tildeler det her som noget gratis oven i lønnen uden modydelser, så hænger tingene ikke sammen.

Min pointe er, at optioner har omkostninger set fra selskabets og aktionærernes side, og derfor skal de også tænkes ind som en del af aflønningen.

Det er tankevækkende, at når man fra medarbejderside siger, at hvis man bliver opsagt, så skal man beholde sine aktieoptioner, og det er anerkendt som en del af funktionærlovens betingelser. Så kan man da ikke bagefter komme og sige, at optionerne ikke er en del af lønnen alligevel.

Selv Højesteret har været inde og sige, at aktieoptioner er en del af lønnen, det er ikke noget, jeg er inde og vurdere. Når meldingen kommer fra Højesterets side, så er der ikke noget tilfældigt over den.

Formålet med optionerne er enten at fastholde eller motivere de ansatte, og der vil jeg anbefale, at man tager de store briller på. Man kan aflønne en medarbejder med fast løn, bonus, medarbejderaktier eller medarbejderobligationer eller aktieoptioner.

Efter min mening skal det hele være en del af aflønningskomplekset. Er nogle medarbejdere tilfredse med en fast løn, så fint så skal de da have en fast løn, men de skal ikke have både i pose og sæk.

Nej - Optioner skaber usikkerhed

Aktieoptioner skal ikke være en del af lønpakken, men noget ud over den faste løn a la et frynsegode, mener Prosa, der har mange it-ansatte som medlemmer.

Som udgangspunkt har de fleste mennesker en grundløn, som de baserer deres tilværelse på. Den skal der ikke kunne pilles ved, hvis en aktieoption ikke udvikler sig som forventet.

De ansatte skal med andre ord ikke risikere at komme i uføre på grund af en aktieoption, uanset om den så er frivillig eller påtvunget medarbejderen som en del af ansættelsen.

Problemet med optioner, der er en del af lønnen, er, at de kan skabe usikkerhed, når de måske pludselig ikke er noget værd. Så kommer man som ansat nemt i, om ikke uføre, så i hvert fald under den indtjening, som man skal kunne regne med.

Det er trods alt de færreste mennesker, der tilrettelægger deres liv, så de kan klare sig på en understøttelse.

Vores udgangspunkt er altså, at man som ansat fastholder den løn, man har, når chefen kommer med sit tilbud om aktieoptioner.

Som situationen er i øjeblikket med en verdensomspændende finanskrise mener Prosa, at man bør se med skepsis på de mange incitamentsprogrammer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere