Artikel top billede

Rekordtab til IBM - dansk nedbrud har kostet kassen

IBM tabte godt 900.000 kroner hver eneste dag i 2008. IT Factory-skandalen og det store nedbrud i april har kostet selskabet dyrt.

Læs også: IBM Danmark i stiv modvind - er der en plan?

Pengene fosser ud af pengetanken under IBM Danmark, der i det seneste regnskabsår tabte 329 millioner kroner efter skat. Det svarer til et omregnet tab på godt 900.000 kroner hver eneste dag i hele det seneste regnskabsår.

Dermed bekræfter IBM nu selv, at 2008 blev et regulært mareridtsår med masser af problemer, der inkluderer en lodret fyring af en stor offentlighed myndighed, der helt har mistet tilliden, tabet af en stor ordre på to milliarder kroner, et stort tab på IBM's tætte forbindelser til kollapsede IT Factory samt en kold skulder fra A.P. Møller - Mærsk.

Med til at lægge pres på selskabet har været IT Factory-sagen, der har kostet IBM dyrt. Selskabet har i regnskabet hensat omkring 125 millioner kroner til sagen.

Det er penge, som IBM ikke forventer at få tilbage igen fra boet efter det krakkede skandale-selskab, hvor IBM ellers har krævet en erstatning på 147 millioner kroner.

"Vi forventer ikke noget som helst, hvad angår en eventuel erstatning," siger IBM Danmarks administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, til Børsen.

Også danmarkshistoriens største it-nedbrud, der ramte IBM i april 2008, får en del af skylden for det store underskud.

Nedbruddet ramte en stribe af IBM's største kunder, der blandt andre tæller Danske Bank, DSV, Mærsk-gruppen, Carlsberg og Arla, og IBM meddeler, at underskuddet ikke mindst skyldes massive investeringer i de danske driftscentre.

Samme forklaring om investeringer i infrastruktur kom IBM med sidste år, da selskabet skulle forklare det daværende underskud på knap 131 millioner kroner.

I dag siger direktør Lars Mikkelgaard-Jensen til Børsen, at underskuddet på 329 millioner kroner er "acceptabelt, fordi det er konsekvensen af massive investeringer i vores interne produktionsapparat, som gør, at vi står bedre rustet i 2009."

Han siger samtidig, at "det er klart," at IBM Danmark ikke kan blive ved med at have underskud i "den størrelsesorden" og at 2008 har været "et specielt år, hvor mange ting gik galt."

Selskabet har ifølge Børsen i regnskabsåret sagt farvel til 677 ansatte. Omsætningen landede ifølge Børsen på 8,8 milliarder kroner - 400 millioner kroner mindre end det foregående år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra IBM til regnskabet.

Læs også: IBM Danmark i stiv modvind - er der en plan?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?