Eksperter: Ulovligt at udlevere gamle logningsdata

Eksperter i persondatabeskyttelse og overvågning kalder opbevaring og udlevering af gamle logningsdata "kritisabelt" og "ulovligt."

Det er kritisabelt og endda ulovligt, når politiet i forbindelse med logningsbekendtgørelsen i en lang række tilfælde har fået udleveret data om danskernes telefoni- og surf-vaner, som for længst burde være slettet.

Det mener Charlotte Bagger Tranberg, som er forsker ved Aalborg Universitet og ekspert i privatlivsbeskyttelse og overvågning.

"Hele bestemmelsen er lavet, for at vi ikke skal få dataophobning, altså at der ikke skal være lagre af oplysninger om folk, som man lige gemmer, til hvis nu man en dag får brug for dem."

Derfor er teleselskabernes udlevering af logningsdata, som burde være slettet, et problem, mener hun.

"Retssikkerhedsmæssigt er det uheldigt, at vi laver en retstilstand, som siger, at disse oplysninger maksimalt skal lagres i et år, og det så viser det sig, at vi faktisk lagrer dem i længere tid," siger Charlotte Bagger Tranberg.

Hun bakkes op af Oluf Jørgensen, som blandt andet forsker i ytringsfrihed og persondatabeskyttelse ved journalisthøjskolen i Århus.

Han fortæller, at hele regelsættet om logning og krav om opbevaring af data i et år hviler på en balance mellem hensynet til efterforskning og hensynet til folks ret til at kunne kommunikere uden at blive overvåget af statslige myndigheder.

"Og der har man så fundet frem til regelsættet; et år, men ikke længere. Der er en mening med reglerne, og de skal overholdes. Derfor er det jo kritisabelt, at politiet ser bort fra det, og at nogle teleselskaber ikke overholder det," siger Oluf Jørgensen.

Espersens regel
Danske tele- og internetudbydere har på grund af den omdiskuterede logningsbekendtgørelse siden den 15. september 2007 været pålagt at gemme oplysninger om danske borgere, virksomheder og myndigheders elektroniske kommunikation på tele- og internettet i mindst 12 måneder.

Samtidig har tidligere justitsminister Lene Espersen (K) under den stormomsuste offentlige debat før, under og efter lognings-starten slået fast, at de indsamlede oplysninger om tele- og internetkundernes gøren og laden kun må gemmes i 12 måneder.

Alligevel viser en afrapportering om brugen af logningsbekendtgørelsen til EU Kommissionen, at politiet i 37 tilfælde har forespurgt på og fået udleveret data som burde være slettet.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.