Artikel top billede

Små pedaler og et modificeret bil-batteri sørger for strøm til både netbooks, iPods og mobiltelefoner. Foto: Frederik Danvig

Roskilde Festival tramper strøm i Linux-netbooks

På årets Roskilde Festival skal du selv trampe i pedalerne for at få lov til at surfe. For at minimere strømforbruget har arrangørerne valgt at satse på en skrabet Linux-netbook.

Roskilde Festival har alle dage været kendetegnet ved alternativ kultur og sjove påfund. Og alternativt kan man også sige, at tiltaget fra Ungdommens Naturvidenskabelige Forening er.

For selvom festivalen endnu ikke for alvor er sparket igang, er der allerede livlig aktivitet ved en lille bod på campingpladsen, hvor en flok unge er stimlet sammen på ølkasser.

De teknik-interesserede unge har nemlig sat en grøn internetcafé op, hvor en stak netbooks sørger for, at surf-trængende festivalgængere kan få deres fix. Men de skal selv arbejde for det.

Idéen er nemlig at sætte fokus på miljøet op til det kommende klimatopmøde i København.

Teknologi møder håndsving

En af initiativtagerne, Tim Garbos, fortæller, at cafégæsterne derfor selv skal trampe små pedaler rundt for at lave strøm nok til deres mail- eller Facebook-tjek.

Eller det var i hvert fald planen, griner Tim Garbos, indtil en lidt for voldsom gæst trådte op på den store klinge, så pedal-arrangementet gik i stykker. Nu må gæsterne i stedet tvinge pedalerne rundt ved håndkraft.

"Vi tænkte, at vi sagtens kunne køre en computer fra et batteri via nogle pedaler. Når man kan lade mobiltelefoner op på den måde, burde det også være muligt, hvis man bare laver en super energivenlig maskine, der bare kører en browser," siger Tim Garbos.

Skrabet Linux gør det muligt

Og det gjorde de klima- og teknik-begejstrede unge så. De har valgt netbooks, fordi de kan gøres mest strømbesparende.

"Som det er nu med en Eee-pc, løber det lige rundt. Det vil sige, at hvis du træder i pedalerne i 10 minutter, kan du surfe i 10 minutter," siger han.

"Softwaren er optimeret, så netbook'en bruger så lidt strøm som muligt. Vi har taget en ekstra light Linux-distribution, hvor vi så har fjernet alle de ting, vi ikke har brug for. For eksempel har vi ikke brug for mapper, skrivebord eller lignende, så når computeren starter op, kører der ikke noget i baggrunden, kun browseren," siger Tim Garbos.

Håber at sætte fokus på klima

Tim Garbos fortæller, at øko-internetcaféen ikke udelukkende at tænkt som en sjov gimmick. Han håber derimod, at de besøgende pedaltrampere vil tænke sig om en ekstra gang, næste gang talen går på miljøet.

"Når man logger ind og begynder at træde i pedalerne, kommer der en skærm frem, hvor du skal svare på tre spørgsmål. Hvad du hedder, hvad du skal bruge maskinen til, for eksempel mail eller Facebook, og så skal du svare på, om du bekymrer dig om klimaet eller ej," siger han.

"Når du svarer på det, ryger beskeden ud på Facebook og Twitter, og så håber vi at skabe en debat om klimaet. Vi fokuserer især på de unge - det er jo i princippet os, der skal leve med de beslutninger, der bliver taget nu," siger han.

Nysgerrige festivalgæster kan finde den alternative internetcafé ved servicecenter vest overfor De Luxe Burger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere