Mark Klamberg er forsker i folkeret ved Stockholms Universitet.

Sverige: Skal overvågningslov leve eller dø?

Blot fire stemmer bliver tungen på vægtskålen, når Sverige i denne uge skal afgøre skæbnen for den overvågningslov, der har skabt stor ståhej og ballade.

Skal den svenske overvågningslov skrottes, eller skal den skrives om med de ændringer, som den stærke politiske debat gennemtvang sidste sommer?

Det spørgsmål skal medlemmerne af den svenske Riksdag tage stilling til onsdag i denne uge.

Loven skabte sidste sommer uhørt ballade og debat både i Sverige og en række nabolande, fordi politikerne med vedtagelsen gav efterretningsmyndigheden Försvarets Radioanstalt lov til at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer de svenske grænser.

Frygt for overvågning
Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov. Derfor udgav ITEK sidste år en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

Regerings flertal var i fare
Denne uges politiske behandling i den svenske Riksdag er resultatet af en aftale mellem den svenske regering og kritikere i regeringskoalitionen, som blev truffet, mens det gik hedest til i den offentlige debat i Sverige i fjor.

Her truede et flertal indenfor regeringenskoalitionen med at stille lovforslag om at skrotte loven med oppositionens støtte.

Som et alternativ kom aftalen om 15 ændringer af den oprindelige FRA-lov i stand fra regeringens hånd.

Dermed har medlemmerne af den svenske Riksdag på onsdag to muligheder. Enten bestemmer de at lade den reviderede FRA-lov med 15 ændringer gælde, eller også bestemmer de helt at skrotte den omdiskuterede lov.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.