Mark Klamberg er forsker i folkeret ved Stockholms Universitet.

Sverige: Skal overvågningslov leve eller dø?

Blot fire stemmer bliver tungen på vægtskålen, når Sverige i denne uge skal afgøre skæbnen for den overvågningslov, der har skabt stor ståhej og ballade.

Skal den svenske overvågningslov skrottes, eller skal den skrives om med de ændringer, som den stærke politiske debat gennemtvang sidste sommer?

Det spørgsmål skal medlemmerne af den svenske Riksdag tage stilling til onsdag i denne uge.

Loven skabte sidste sommer uhørt ballade og debat både i Sverige og en række nabolande, fordi politikerne med vedtagelsen gav efterretningsmyndigheden Försvarets Radioanstalt lov til at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer de svenske grænser.

Frygt for overvågning
Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov. Derfor udgav ITEK sidste år en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

Regerings flertal var i fare
Denne uges politiske behandling i den svenske Riksdag er resultatet af en aftale mellem den svenske regering og kritikere i regeringskoalitionen, som blev truffet, mens det gik hedest til i den offentlige debat i Sverige i fjor.

Her truede et flertal indenfor regeringenskoalitionen med at stille lovforslag om at skrotte loven med oppositionens støtte.

Som et alternativ kom aftalen om 15 ændringer af den oprindelige FRA-lov i stand fra regeringens hånd.

Dermed har medlemmerne af den svenske Riksdag på onsdag to muligheder. Enten bestemmer de at lade den reviderede FRA-lov med 15 ændringer gælde, eller også bestemmer de helt at skrotte den omdiskuterede lov.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Pengene vælter ud af danske Fastspeed: Taber millioner af kroner i jagten på vækst
Fastspeed lander igen et større millionunderskud. Men det ryster ikke ledelsen. Det unge bredbåndsselskab investerer nemlig i vækst, lyder det. Få indblik i regnskabet her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.