Artikel top billede

Mark Klamberg er forsker i folkeret ved Stockholms Universitet. (Foto: Foto: Staffan Westerlund)

Sverige: Skal overvågningslov leve eller dø?

Blot fire stemmer bliver tungen på vægtskålen, når Sverige i denne uge skal afgøre skæbnen for den overvågningslov, der har skabt stor ståhej og ballade.

Skal den svenske overvågningslov skrottes, eller skal den skrives om med de ændringer, som den stærke politiske debat gennemtvang sidste sommer?

Det spørgsmål skal medlemmerne af den svenske Riksdag tage stilling til onsdag i denne uge.

Loven skabte sidste sommer uhørt ballade og debat både i Sverige og en række nabolande, fordi politikerne med vedtagelsen gav efterretningsmyndigheden Försvarets Radioanstalt lov til at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer de svenske grænser.

Frygt for overvågning

Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov. Derfor udgav ITEK sidste år en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

Regerings flertal var i fare

Denne uges politiske behandling i den svenske Riksdag er resultatet af en aftale mellem den svenske regering og kritikere i regeringskoalitionen, som blev truffet, mens det gik hedest til i den offentlige debat i Sverige i fjor.

Her truede et flertal indenfor regeringenskoalitionen med at stille lovforslag om at skrotte loven med oppositionens støtte.

Som et alternativ kom aftalen om 15 ændringer af den oprindelige FRA-lov i stand fra regeringens hånd.

Dermed har medlemmerne af den svenske Riksdag på onsdag to muligheder. Enten bestemmer de at lade den reviderede FRA-lov med 15 ændringer gælde, eller også bestemmer de helt at skrotte den omdiskuterede lov.

Få stemmer fra skrotning

I øjeblikket ser det ud til, at den svenske regeringskoalition beholder sit flertal på fire stemmer for en revidering af loven.

Dermed er den politiske fordeling på området umiddelbart uændret i forhold til status omkring den oprindelige afstemning om vedtagelsen af loven. Imidlertid endte afstemningen om den oprindelige lov med at blive et endnu tættere løb, idet to politikere fra regeringspartierne henholdsvis stemte med oppositionen og stemte blankt

Det fortæller forsker i folkeret ved Stockholms Universitet Mark Klamberg, der som kritiker af FRA-loven har blogget om udviklingen omkring det omdiskuterede lovforslag.

"Der findes visse kritikere, som håber at tilstrækkeligt mange går fra flertallet til oppositionen," siger han, men vurderer, at de politiske vinde i Sverige blæser sådan, at regeringen vil vinde afstemningen.

Beskrivelse af aflytningsformål

Ifølge Mark Klamberg er den vigtigste ændring af den oprindelige FRA-lov, at det bliver konkretiseret, præcis hvad Försvarets Radioanstalt må have som mål for aflytningen.

"Ifølge den lov, som gælder nu, må FRA aflytte mod "ydre trusler." Men det er ret diffust, hvad der menes med dette," siger Mark Klamberg.

Derfor er den vigtigste ændring, at man skriver ind i loven, hvad "ydre trusler"er, forklarer han.

Mark Klamberg fortalte forleden om overvågningstruslerne fra den svenske FRA-lov på konferencen The Net will not forget i København.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital