Artikel top billede

Prisen på det rå kobber skal ned, mener IT- og Telestyrelsen. Dermed bliver det billigere for udbydere af bredbånd at leje sig ind på TDC's kobbernet.

Leje af TDC's kobbernet bliver billigere

IT- og Telestyrelsen har besluttet, at det skal blive billigere for bredbåndsudbydere at få adgang til TDC's kobbernet.

TDC ejer det kobbernet, som traditionel telefoni og ADSL-bredbånd kører på.

Men det danske teleselskab bestemmer dog ikke selv, hvad det skal koste at leje sig ind på netværket. Det bestemmer derimod IT- og Telestyrelsen, fordi TDC med ejerskabet af kobberet har en stærk markedsposition.

Det giver IT- og Telestyrelsen mulighed for at regulere TDC's priser.

I dag har IT- og Telestyrelsen afgjort, at TDC fremover skal sænke prisen for, hvad det skal koste for en fremmed udbyder at leje sig ind på teleselskabets netværk.

Fremmede udbydere betaler i dag 890 kroner årligt for leje af kobberadgang, men i 2010 nedsætter styrelsen prisen til 832 kroner.

"Der er sket nogle ændringer i den måde, som fastnettet er opbygget på, og arkitekturen centralt i nettet er modelleret ved brug af ip-teknologi. Alt i alt har resultatet af den reviderede prisberegningsmodel indebåret, at der fastsættes nye priser per 1. januar 2010," siger vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.

Ifølge vicedirektøren er det blandt andet blevet billigere for TDC at udføre eftersyn på kobbernettet.

"Den måde nettet er modelleret på gør, at prisen bliver lidt anderledes på kobbernettet. Det er eksempelvis sket en reduktion i graveomkostningerne, da der forudsættes en større grad af samgravning for kobbernettet med andre infrastrukturer," siger han.

TDC overvejer anke

Afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen om lavere pris for rå kobber kommer til at påvirke TDC's indtægter direkte. Men effekten er på sigt svær at vurdere, siger public affairs chef Anders Thomsen fra TDC.

"På den korte bane får vi selvfølgelig en lavere maksimal-pris for det, vi kan sælge et produkt til, men på den anden side bliver produktet mere konkurrencedygtigt i forhold til andre nets service providere. Den præcise effekt er derfor ikke lige til at vurdere," forklarer Anders Thomsen.

Ifølge ham er det værd at bemærke, at prisen for rå kobber i Danmark nu kommer til at ligge under EU-gennemsnittet.

TDC har endnu ikke taget stilling til, om selskabet vil anke afgørelsen, tilføjer Anders Thomsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere