Intel og AMD slutter fred med milliard-forlig

Intel slutter fred med den reelt eneste udfordrer på chip-markedet, AMD. Forliget koster kassen. Se her, hvorfor det er pengene værd.

Intel og AMD indgår forlig i en mangeårig tvist om licens-betingelser og brug af hinandens teknologi. Dermed lægger de to selskaber en af de længste og mest ophedede bataljer i it-industrien i graven.

Forliget betyder, at Intel betaler 6,2 milliarder kroner til AMD, ligesom selskabet har accepteret en række forretnings-betingelser, der kommer til at gælde i fremtiden.

De to selskaber har desuden indgået en gensidig licens-aftale, der indtil videre gælder i fem år. Samtidig har de to selskaber droppet ethvert krav mod den anden part for licens-krænkelser i fortiden, lyder det i en meddelelse fra dem.

"Forholdet mellem de to selskaber har tidligere været svært, men denne aftale afslutter alle uenigheder og gør det muligt for begge selskaber at fokusere på innovation og udvikling," lyder det i meddelelsen fra de to selskaber.

AMD er i realiteten den eneste udfordrer til Intels dominerende position på markedet for chip til pc'er og små servere.

AMD har i flere år klaget over Intels forretningsmetoder, som selskabet mener alene har tjent til at holde konkurrenterne - altså AMD - ude af markedet.

Intel har hele tiden benægtet samtlige beskyldninger, men har alligevel haft ørerne i maskinen hos konkurrence-myndighederne i både EU, Japan og Sydkorea.

Derfor blev de enige
AMD's topchef, Dirk Meyer, siger, at aftalen sigter mod at skabe et fair spillerum i x86-processor-industrien, som begge selskaber da også længe har ivret efter for alvor at komme i gang med at udvikle til.

Det har hidtil i vid udstrækning været hæmmet af striden mellem de to selskaber, der bunder i vild uenighed om x86-kompatible chip.

AMD's aktiekurs hoppede lodret op umiddelbart efter, at de to selskaber annoncerede forliget.

Selskabets aktiekurs steg her med 22 procent, hvilket ikke mindst skyldes, at selskabet har hårdt brug for rå kapital. Intel har imidlertid også mange fordele ud af forliget, selv om selskabet i dette kvartal vil blive nødt til at afskrive milliard-regningen.

Med forliget vil selskabet - der fortsat er verdens ubetinget største chipproducent - nemlig få ro til at fokusere på den fremadrettede udvikling, hvor det ikke så meget er AMD, der er hovedrivalen, som det er en række producenter af de mobile ARM-chip. Dem kan du læse mere om her.

Med forliget forpligter AMD og Intel sig til at forsøge at løse fremtidige problemer i ro og mag og i en ordentlig tone - og ikke mindst uden for offentlighedens søgelys, hedder det.

Intels topchef, Paul Otellini, understreger, at forliget ikke betyder, at Intel indrømmer at have gjort noget forkert.

"Vi har ikke ændret vores opfattelse af, at Intel hele tiden har manøvreret inden for lovens bogstav. Det er klart, at det piner mig at udskrive en stor check, men i dette tilfælde har det udløst et meget anvendeligt forlig, som er et godt kompromis mellem to store selskaber," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.