Artikel top billede

Google og Microsoft kæmper om indhold til søgemaskiner

Hardcore Google-fans skal måske begynde at belave sig på nye informations-jagtmarker, når og hvis søgegiganterne begynder at købe indhold til deres søgemaskiner.

Når Microsoft hiver det tunge skyts frem i sin online-udfordring til søgedarlingen Google, kan det koste brugerne lidt hovedpine i begyndelsen.

Men måske vil søgekrigen på længere sigt åbne nye porte til internettet.

Sådan vurderer professor Niels Ole Finnemann den verserende kamp om søgemagten mellem det absolutte førerfirma, Google, og online-opkomlingen Microsoft, der ellers lagde sin første online-strategi, tre år før Google blev stiftet.

I det seneste søgeslag har Microsoft tilbudt mediemogulen Rupert Murdoch en stor sum penge for at "de-indeksere" sit firma News Corp i Googles søgemaskine, hvilket reelt vil betyde, at hundredvis af News Corp-site forsvinder fra Google-søgninger.

Det vil i givet fald være lidt af en bet, idet News Corp i kraft af blandt andet aviserne The Times og Wall Street Journal samt en myriade af film-, musik-, internetselskaber er verdens andenstørste medievirksomhed efter Disney-selskabet.

Den aldrende Rupert Murdoch gumler eftersigende interesseret på det økonomiske tilbud, som naturligvis også inkluderer en indeksering i Microsofts søgemaskine Bing.

"Hvis indholdsudbyderne forsvinder ind til hver sin søgemaskine, vil det umiddelbart betyde mere kaotiske tilstande for forbrugerne," vurderer Niels Ole Finnemann.

Krig føder flere søgemaskiner

Internet-professoren skynder sig dog lynhurtigt at pege på, at kampen mellem Google og Microsoft langtfra behøver at betyde en famlen efter i informationer på nettet for jordens online-befolkning.

Nærmere tværtimod.

"Medieselskabernes valg af søgemaskine skaber naturligvis irritation hos mange, der bare autosurfter hos Google, at en del indhold kun kan findes i Microsofts søgemaskine. De fleste vil nok begynde at benytte en bredere vifte af søgemaskiner, og resultatet vil givetvis være, at folk nemmere finder de ting, som de leder efter," lyder vurderingen fra Niels Ole Finnemann.

Smart af Microsoft

Han roser Microsoft for at have gjort taktisk klogt træk med pengeposen til Murdoch, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved forbrugernes opfattelse af gratis indhold på nettet.

"Alliancen mellem Microsoft og Murdoch rejser en betænkelighed omkring søgemaskinens validitet. For det skal næppe være sådan, at betaler man højt, bliver man rangeret højt," siger Niels Ole Finnemann og fremhæver i den sammenhæng også Googles sponserede favoritlinks, der findes lige over de øverste resultater i Googles organiske søgemaskine.

"Mange i min egen omgangskreds har svært ved at se, hvad der er annoncer i de forskellige søgemaskiner, og hvad der er reelt indhold," siger Niels Ole Finnemann.

De værste fordomme

Research manager Anders Elbak fra analysehuset IDC mener også, at Microsoft har været smarte set fra et forretningsmæssigt synspunkt.

"At købe indhold væk fra modstanderens søgemaskine er måske ikke lige den fineste form for forretning, og mange vil sikker blive bekræftet i deres værste fordomme om, at Microsoft bare køber sig til sine produkter," siger Anders Elbak.

"Men søgeselskaber tjener jo penge på andres indhold, så hvorfor skulle Microsoft ikke også gøre det?" spørger Anders Elbak retorisk.

IDC-analytikeren peger på, at et stigende antal reklamer på søgemaskinerne ikke nødvendigvis behøver at være en ubehagelig ting for forbrugerne.

"De sponserede links rammer ofte bredt, og det er ofte produkter og services, som folk leder efter på nettet," forklarer han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?