Artikel top billede

EU siger god for Microsofts browser-valgfrihed

Efter lang tids forhandling har EU nu godkendt Microsofts forslag til at give Windows-brugerne størst mulig frihed til at vælge andre browsere end Internet Explorer.

I månedsvis har Microsoft og EU diskuteret, hvordan en rimelig løsning på bundlinjen mellem Internet Explorer og Windows kan skrues sammen.

Nu meddeler konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at EU har godkendt den løsning, der har været forhandlet om.

"Millioner af europæiske forbrugere vil få gavn af denne beslutning ved at få et frit valg til at vælge browser," skriver Neelie Kroes.

"Et sådan valg vil ikke bare hjælpe med at forbedre folks oplevelse af internettet, men også være et incitament for webbrowser-virksomheder for at innovere og tilbyde bedre browsere i fremtiden," fortsætter hun.

Klar til at udstede gigant-bøde

Konkret betyder aftalen, at Microsoft i de næste fem år skal tilbyde brugere af XP, Vista og Windows 7 muligheden for at vælge andre browsere end Internet Explorer.

Hvordan det konkret skal ske for de brugere, der allerede har Windows installeret, uddybes ikke andet, end at det vil ske via Windows Update.

Hvis Microsoft i perioden vælger at droppe valgfriheden eller ændre opsætning, vil konsekvenserne kunne være ganske alvorlige.

"Hvis Microsoft skulle droppe sine forpligtelser, kan Kommissionen udstede en bøde på op til 10 procent af Microsofts årlige omsætning uden at skulle bevise noget brud på EU-regler," meddeler Neelie Kroes.

Hun træder om få uger tilbage som konkurrence-kommissær og overtager i stedet posten som it- og telekommissær fra Viviane Reding.

Utrilfredse konkurrenter

Efter at EU's konkurrence-myndigheder med kommissær Neelie Kroes i spidsen var begyndt at advare om nye monopol-retssager mod den amerikanske virksomhed, valgte Microsoft i juli at gå med til at muliggøre valget af konkurrerende browsere under Windows-installationen, så brugerne får størst mulig valgfrihed.

Den såkaldte "ballot screen", hvor brugeren ser links til forskellige browsere, har dog ikke været nok til at tilfredsstille blandt andre norske Opera, der har været utilfreds med placeringen af Internet Explorer i forhold til de andre browsere.

EU's Neelie Kroes har dog været mere positivt stemt, og allerede for et par måneder siden talte hun om en "tillidsfuld aftale" mellem Microsoft og unionen.

Den aktuelle kontrovers mellem Microsoft og EU er langt fra den første, for Microsoft er flere gange blevet idømt milliard-bøder for monopol-misbrug.

I den seneste statistik fra Net Applications, der overvåger det globale browser-marked, har Internet Explorer en markedsandel på 63,62 procent. Næste plads går til Firefox med 24,72 procent, Apples Safari har 4,36 og Chrome har 3,93.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere