Artikel top billede

It-chef: KMD-nedbrud det største jeg har oplevet

It-chefen i Høje-Taastrup Kommune fik sig en forskrækkelse, da dokumenthåndteringssystemet fra KMD svigtede. Læs her, hvordan han oplevede nedbruddet.

"Nu har jeg været it-chef i mange år, men det er da første gang, jeg oplever en driftsforstyrrelse i den her størrelsesorden."

Det er torsdag 17. december og klokken er 11.00, da it-chefen i Høje-Taastrup Kommune, Jean Rygaard, bemærker, at noget ikke er, som det skal være.

Det system, der håndterer kommunens dokumenter, kan ikke længere læse sagerne, og det fælles netværksdrev er også utilgængeligt.

Det står hurtigt klart for ham, at en backup-procedure er nødvendig.

Den fejler, og fredag aften når Jean Rygaard frem til, at tusindvis af dokumenter i tidsrummet fra den 8.-17. december måske er gået tabt.

Han beder leverandøren KMD om at forsøge at redde dataene. Det lykkes ikke.

9.000 tabte dokumenter

Det eneste, der er tilbage, er en indeksliste over de manglende dokumenter. 9.000 for at være helt præcis.

Jean Rygaard forklarer i dag, at nedbruddet nok var alvorligt, men at det trods alt ikke ramte livsvigtige funktioner i kommunens beredskab - som for eksempel omsorgssystemer eller overfaldsalarmer.

"Nu har jeg været it-chef i mange år, men det er da første gang, jeg oplever en driftsforstyrrelse i den her størrelsesorden, men man er nødt til at holde hovedet koldt," siger han.

"Det har heldigvis ikke konsekvenser for vores kritiske systemer, men det er klart, at det giver nogle frustrationer i forhold til vores sagsdokumenthåndteringssystem, da det er rimelig vitalt i en kommune. Det er omdrejningspunktet for al sagsbehandling og notatskrivning," siger han.

Der venter ugers oprydning

Det betyder, at mange af dokumenterne, der nu er tabt, for eksempel er borgerhenvendelser og ansøgninger om byggetilladelser eller lignende.

"Borgerne lider ikke overlast, men selvfølgelig er det ubehageligt for borgeren at få en forsinkelse på sådan en sag," siger Jean Rygaard.

Sådan kommer oprydnngen til at foregå

Han forklarer, at det vil tage mange uger at genskabe de 9.000 mistede dokumenter, og at kommunens folk nu er i gang med at prioritere dokumenternes vigtighed ud fra den indeksliste over dokumenterne, som det lykkedes KMD at hive ud af systemet.

"Nu prioriterer vi og ser på, hvad der kan vente og hvad der ikke kan. Der går minimum tre-fire uger, og så kan der også dukke noget op undervejs," siger Jean Rygaard.

It-chef: KMD har påtaget sig ansvar
Hvad det omfattende nedbrud kommer til at betyde i forhold til et eventuelt økonomisk krav til leverandørerne KMD, ønsker Jean Rygaard ikke at komme ind på.

Han understreger dog, at han ikke har noget at udsætte på leverandørens indsats efter nedbruddet.

"Det er et internt anliggende vi har, men det er klart, at vi efterfølgende skal have en drøftelse om, hvad vi kan gøre. Jeg synes ikke, KMD har fralagt sig noget ansvar. Vi har et godt forhold til KMD, og de har ageret professionelt i forhold til det her - de kunne også godt have været den her sag foruden," siger Jean Rygaard, it-chef i Høje-Taastrup Kommune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere