Artikel top billede

Kommuner kan score kassen ved at skifte til Google

De danske kommuner kan hente besparelser på en halv milliard kroner, hvis de fyrer Microsoft og i stedet tjekker mail hos Google.

Mens det offentlige Danmark fokuserer på cloud computing, er IT- og Telestyrelsen gået i gang med at kigge på forskellige forretningsmodeller for at se, hvor fordelene egentlig ligger.

Et af de områder i skyen, som styrelsen sammen med konsulenthuse kigger på, er licenserne og driften af mails til de ansatte i kommunerne, hvis man skifter den traditionelle klient ud med cloudmails fra en leverandør som Google.

Beregningerne er inspireret af amerikanske virksomheder, der med omkring 5.000 ansatte kan spare 19 dollar om måneden per medarbejder ved at hoppe fra en traditionel klient/server-løsning til en cloud-løsning fra Google.

På årsbasis svarer det til en besparelse på i alt seks millioner kroner.

En halv milliard mail-kroner

Det scenario ligner til forveksling tilstandene i en dansk gennemsnitskommune, og de første beregninger i den danske offentlige sektor viser, at scenariet holder vand i den danske andedam.

Det betyder, at alle de 98 danske kommuner på årlig basis kan spare en halv milliard mail-kroner, hvilket svarer til 12 procent af de samlede kommunale it-budgetter.

Det oplyser chefarkitekt Søren Peter Nielen fra IT- og Telestyrelsens center for digitalisering, som understreger, at besparelsen på en halv milliard kroner kun gælder for e-mails i kommunerne.

"Vi er nu gået i gang med at undersøge, hvilke krav vi skal stille til cloud-leverandører for ikke at være i strid med Persondataloven," fortæller Søren Peter Nielsen til Computerworld.

Den undersøgte mail-applikation er Googles government-mailløsning, som ikke vil ændre den kommunale medarbejders til jenshansen@gmail.com. Medarbejderen kan via et domænekøb hos Google beholde sin jenshansen@kommunemail.dk.

Persondataloven er dog ikke den eneste umiddelbare forhindring for mail-projektet.

Noget så banalt som betaling med kreditkort frem for fakturabetaling skal også håndteres.

Desuden er der et mere generelt problem, at cloud-udbydere som Google ifølge Søren Peter Nielsen oftest har take it or leave it-løsninger, som ikke kan forhandles i forhold til det offentliges særligt høje krav til mailkorrespondancer om borgerne.

"En ting er besparelser, men borgerne skal jo også være trygge med det offentliges løsninger," understreger Søren Peter Nielsen.

Det offentlig skybrud

Han mener samtidig, at det offentlige sideløbende med sine forpligtelser til at få de billigste produkter for skattekronerne, også bør være lokomotivet for små og mellemstore virksomheder, som Danmark bugner af.

Det offentlige bør gå foran, så virksomheder får nemmere vilkår på markedet. For der er ingen tvivl om, at cloud computing er billigt og implementeringen er hurtig. Det betyder, at man kan skabe et gunstigt innovationsmiljø, hvor enkelte fejlskud ikke koster så meget," forklarer Søren Peter Nielsen.

Internationalt samarbejde er påkrævet

Han erkender dog, at det pres ikke kan komme uden politikere og internationale samarbejder.

"Vi skal helst have politisk interesse for cloud-sagen, så vi kan få sat fart at få lavet nogle rammeaftaler, som vi kan bruge til at forhandle med de kommercielle udbydere. Men det nytter næppe meget, at det kun er Danmark, der presser, og derfor kunne det godt være en oplagt opgave for EU, så det offentlige eksempelvis kunne sikre sig, at offentlige data aldrig forlader Europa," siger Søren Peter Nielsen.

Hvis politikerne gør alvor af opfordringen med at presse leverandørerne, er det dog næppe nok, at EU presser på.

Der skal ganske givet også en verdensomspændende organisation som FN på banen, før presset på de store amerikanske cloud-leverandører som Microsoft, Amazon og Google batter.

FN's rolle ønsker Søren Peter Nielsen fra IT- og Telestyrelsen dog ikke at kommentere på.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital