Artikel top billede

Videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité har en vision for Danmark som førende cloud-nation. Fornuftigt, mener tænketank, den skal dog bakkes op af håndgribelige mål. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Sanders højhastighedskomité har kig på clouden

Danmark som førende cloud-nation med den offentlige sektor i spidsen. Sådan lyder opfordringen fra Helge Sanders Højhastighedskomité.

Når Højhastighedskomitéen på torsdag fremlægger sine visioner for et Danmark i it-førertrøjen, vil cloud computing indtage en nøglerolle, erfarer Computerworld.

Rapporten vil nemlig slå fast, at Danmark skal være førende som cloud-nation.

Hvad det konkret betyder, er endnu uvist, men ifølge Computerworlds oplysninger foreslår komitéen blandt andet, at den offentlige sektor går forrest i modningen af en cloud-bølge.

Og det kan meget vel vise sig at være en god idé, lyder det fra den private digitaliserings-tænketank Center for Digital Forvaltning, CEDI, der har udarbejdet rapporten "Cloud computing - et grundvilkår for offentlige it-strategier."

Det offentlige parat til cloud computing

I den fastslår CEDI, at den offentlige sektor i løbet af et par år er parat til clouden - og måske langt vigtigere; at clouden omsider er ved at være klar til det offentlige.

Blandt fordelene, som den offentlige sektor kan nyde godt af med brug cloud computing, er muligheden for at etablere løsninger, der på kort tid kan skaleres uden at belaste driftsbudgetterne med massive nyanskaffelser af hardware, ligesom analysen fremhæver, at implementeringsprocessen er kortere og lettere i cloud-modellen, da man undgår den fysiske installation.

Derfor er det også på tide at komme igang med cloud-visionerne, som det formentlig vil ske i torsdagens Sander-rapport, mener direktør i CEDI, Troels Andersen.

"Det er en fornuftig og egentlig ikke urealistisk ambition at sige, at den offentlige sektor skal gå foran i brugen af cloud computing, og i kraft af sin størrelse trække en efterspørgsel og en erfaringsdannelse med brug af cloud computing i Danmark. Det kan jeg godt se for mig," siger Troels Andersen.

Der er dog et 'men' i drømmen om den lyseblå sky-førertrøje.

Indtil videre er det nemlig ikke specificeret nærmere, hvordan Danmark skal komme i mål med visionen, selvom andre lande allerede er gået igang med cloud-løsningerne.

Cloud-førertrøje i fare - USA foran

Han nævner som eksempel, at den føderale regering i USA allerede har etableret en cloud-portal, hvor føderale it-chefer kan shoppe forskellige cloud-ydelser, som de måtte kunne få brug for.

"Danmark er ikke de eneste, der har fået øje på det her, og vi er ikke de eneste, der tænker cloud i relation til, hvad den offentlige sektor kan gøre. Hvis vi skal være førende er vi nødt til også at konkretisere det," siger Troels Andersen.

Derfor bør Højhastighedskomiteens anbefalinger hurtigst muligt bakkes op af mere håndfaste mål, mener CEDI-direktøren.

"Den overordnede vision skal følges op af meget mere konkrete målsætninger, der kan omsættes i handlingsplaner, der specificerer, hvad det er for konkrete ydelser, der skal tilbydes og på hvilke vilkår," siger han.

It-cheferne er klar

Det er også CEDI's opfattelse, at dem, der i sidste ende skal implementere cloudløsningerne, landets it-chefer, efterhånden føler sig trygge ved konceptet.

"Mange offentlige it-chefer er efterhånden vænnet til, at systemerne godt kan ligge andre steder. De har været igennem en modningsproces, hvor cloud ikke er så fremmed, som det var for blot et par år siden," siger Troels Andersen.

Han henviser især til, at cloud computing er et oplagt valg, når der på kort tid skal søsættes éngangsforestillinger som for eksempel den meget omtalte boligforbedringer.dk.

"Hvis man kan knække de advarselsflag, der er rejst primært angående personbeskyttelse og datasikkerhed, så tilbyder cloud nogle meget attraktive vilkår i forhold til it-chefer, der i stigende grad skal reagere mere fleksibelt og kunne understøtte en forretning, der flytter sig fra dag til dag," siger Troels Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere