Artikel top billede

Kan du score kassen på desktop-virtualisering?

Mange virksomheder er klar til desktopvirtualisering. Omkostningsbesparelser trækker. "Det er ikke helt så enkelt," mener dansk analytiker.

En trediedel af virksomheder overvejer desktop virtualisering.

Det viser en undersøgelse foranstaltet af virtualiseringsleverandøren Citrix, som Networkworld skriver om.

Ifølge undersøgelsen er det især muligheden for at spare penge, som gør virksomhederne interesserede i desktop virtualisering.

Mere end 75 procent angiver, at omkostningsbesparelser er den primære årsag til deres interesse i teknologien.

Ikke samme slags besparelser som ved servervirtualisering

I Danmark kan IDC-analytiker Anders Elbak nikke genkendende til interessen for desktop virtualisering, men han advarer virksomhederne mod at sætte næsen op efter store besparelser.

"Mange er interesserede i desktop virtualisering, fordi de har gode erfaringer med server-virtualisering. Men det er andre ting, det handler om på desktoppen," siger Anders Elbak.

"Der er ikke samme umiddelbare besparelser som ved server-virtualisering. Desktop virtualisering giver ikke nødvendigvis omkostningsbesparelser, men det kan gøre det i visse situationer," siger Anders Elbak og uddyber:

"Der kan være besparelser, men der kan også være nogle forholdsvis store investeringer up-front. Det er nødvendigt at investere i servere og eventuel netværksopgradering. Til gengæld er der besparelser at hente på vedligehold og håndtering af arbejdsstationerne," forklarer Anders Elbak

Da en brugers desktop ligger centralt som et virtuelt maskin-image på en server, er det nemmere at patche og opgradere desktoppen fremfor hvis vedligeholdet skulle ske decentralt ved brugerens arbejdsstation.

Derfor kan it-drift og -support spare tid på vedligehold af brugernes arbejdsstationer.

Hurtigere recovery

Det gør det også nemmere at erstatte en medarbejders bærbare eller stationære pc, hvis den mistes, stjæles eller går i stykker.

Når medarbejderen har fået en ny pc, kan hans gamle velkendte desktop meget hurtigt genetableres ved at rulle imaget fra serveren på pc'en.

"Der er absolut økonomiske gevinster, men ikke på samme måde som dag 1 ved servervirtualisering, hvor man kan spare strøm og udnytte serverne bedre. Det er lidt ligesom at spørge, hvor meget du sparer ved at have en forsikring. Hvor meget sparer man på, at medarbejdere hurtigere kan komme igang efter et nedbrud?" spørger Anders Elbak retorisk.

Licenser skal også overvejes

Virksomhederne bør også tage licensudgifter med i deres regnestykke over desktop virtualisering.

"Servervirtualisering har eksempelvis givet overraskelser. Når man kører fem virtuelle servere på en fysisk server, skal man pludselig betale for fem styresystemlicenser, ligesom der måske også sker en femdobling af udgifter til anden software som virtualiseres," siger Anders Elbak.

Hvis desktoppe og applikationer virtualiseres, skal virksomhederne lige checke ders licensbetingelser, er rådet.

Stor interesse - og forvirring - i Danmark

Der er stor interesse i Danmark for desktop virtualisering, men samtidigt er der også lidt forvirring om, hvad det egentlig er.

"Der er meget, der kaldes klient eller desktop virtualisering. Er det en hel desktop, der virtualiseres eller er der tale om applikationsvirtualisering?," spørger Anders Elbak.

IDC skelner mellem to hovedkategorier af desktop virtualisering: hosted desktop virtualisering og klient virtualisering.

I hosted desktop virtualisering ligger brugerens desktop-indstillinger, applikationer og styresystem på en server. Via en arbejdsstation eller en tynd klient får brugeren adgang til sin personlige desktop

Klient virtualisering giver mulighed for at køre forskellige styresystemer på samme tid på den samme fysiske arbejdsstation.

En variant af hosted desktop virtualisering er applikationsvirtualisering, hvor applikationer streames ned til en brugers arbejdsstation fra en server.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere