Artikel top billede

XP taber brugere i stor stil - Windows 7 buldrer frem

Windows 7 har på tre måneder fået ligeså mange brugere, som Vista fik på et år.

Computerworld News Service: Det tog kun Microsofts ny styresystem, Windows 7, tre måneder at få lige så mange brugere, som det tog Vista et år at få, oplyser webanalysefirmaet NetApplications.com.

Windows 7 afsluttede januar med en markedsandel på 7,5 procent, en størrelse det tog det lidet elskede Windows Vista 11 måneder at nå op på efter dets lancering i januar 2007

"Vækstkurven for Windows 7 viser ingen tegn på at aftage," siger Vince Vizzaccaro, der er executive vice president hos Net Applications.

10 procent af alle computere

Han bemærker også, at Microsofts nyeste styresystem i søndags kørte på over 10 procent af alle computere, der var på nettet.

Windows 7's andel stiger som regel i weekenden og ferier, da flere af internettets brugere på de tidspunkter kører hjemmecomputere, som med større sandsynlighed end for arbejdscomputere kører det ny styresystem.

Støt fremgang

I januar steg Windows 7's ugentlige gennemsnit støt fra 7,2 procent til 7,4 procent derefter til 7,6 procent for at ende på otte procent i den sidste uge i måneden.

Det betyder, at Windows 7 steg med 0,8 procentpoint i januar, hvilket er den andenstørste forøgelse på en enkelt måned.

Både Windows XP og Windows Vista fortsatte tendensen og mistede også i januar andele, mens Windows 7 vandt andele.

Windows XP faldt med 1,46 procentpoint til en andel på 66,3 procent, hvilket er en ny nedgangsrekord for en enkelt måned, som således overgår nedgangen på 1,43 procentpoint fra november 2009.

Vista mistede samtidig 0,5 procentpoint og afsluttede januar med en andel på 17,4 procent. Vista har nu mistede andele tre måneder i træk samt i fire af de sidste fem måneder, hvilket fastslår tendensen mod en permanent nedgang, idet brugerne går over til Windows 7.

Hvis tendensen fra de sidste tre måneder holder ved, vil Windows 7 overhale Vista som det andetmest populære styresystem - med XP på førstepladsen - i juni.

XP falder med lysets hastighed

Det er ikke første gang, at NetApplications har sammenlignet adoptionen af Windows 7 med dens forgænger.

I november sidste år bemærkede Vizzaccaro, at Windows 7 opnåede en andel på fire procent på kun tre uger, en andel Vista først havde opnået efter fem måneder.

Størstedelen af Windows 7's fremgang sker på XP's bekostning, hvilket ikke kan overraske, da det otte år gamle styresystem er det absolut mest populære nogensinde.

Siden Windows 7's lancering sidst i oktober 2009 er XP's andel faldet med næsten tre gange så meget som Vistas andel.

Apples Mac OS X steg en smule i januar og afsluttede årets første måned med en andel på 5,13 procent efter en forøgelse på kun 0,02 procentpoint.

Dette er ifølge NetApplications' data den første fremgang for Mac OS X siden oktober.

Den ringe forøgelse af markedsandele siger selvfølgelig intet om Mac-salget, hvor Apple i sidste uge offentliggjorde en ny kvartalsrekord på 3,4 milioner solgte enheder på verdensplan.

Vizzaccaro peger endnu en gang opmærksomheden over på mobil-kategorien. "Dette er begyndelsen på et skift til, at der er kommer mange flere mobile styresystemer på nettet," siger han. "Tendensen fra desktop til mobil tegner fra måned til måned en kurve, der ser ud som om, den vil fortsætte med at stige."

Det går ekstremt godtfor iPhone

Mobile styresystemer kørte i januar på 1,5 procent af alle de maskiner, der surfede på nettet, oplyser Vizzaccaro. Det udgør en stigning på 0,13 procentpoint i forhold til i december.

"Det går ekstremt godt for iPhone og iPod Touch," fortæller han. "Det gør det også for Symbian og endda for BlackBerry. Men kurven for Android ser ud til at have toppet i løbet af måneden."

Vizzaccaro kan ikke forklare, hvorfor det ser ud til, at luften er ved at gå af ballonen for Googles mobilstyresystem, Android, selvom han dog nævner introduktionen af Nexus One og de resulterende klager, da kunderne ikke kunne komme igennem til support. "Det er måske OK med manglende kundesupport af beta-software, men den går ikke for en mobiltelefon," siger Vizzaccaro.

"Ingen vil tolerere at vente i to uger på et e-mailsvar på et spørgsmål om deres mobil."

NetApplications vil begynde at følge webbrugen for Apples ny iPad, når den kommer i salg sidst i marts, fortæller Vizzaccaro.

Han regner dog ikke med, at Apples tavle-pc vil få en målbar andel lige med det samme.

NetApplications måler brugsandele for styresystemer ved at analysere de maskiner, der surfer på de cirka 40.000 websites, som virksomheden overvåger for klienter, hvilket samlet set giver omkring 160 millioner unikke besøgende hver måned.

Virksomheden afvejer derefter andelene i forhold til hvor mange mennesker, der i hvert land har internetadgang.

Data for januar kan ses på NetApplications.coms website.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere